Najnovije

NOVI AMERIČKI UDAR NA SRBIJU: Amerikanci pokreću "najprljaviju igru" za ZSO

Pored toga što dobro znaju da "ustav Kosova" za Srbiju nije prihvatljiv, kao ni za UN i međunarodno pravo, kao i da nacrt ZSO nikako ne može predlagati Priština, Amerikanci upravo forsiraju tu priču i zauzimaju stav zasnovan na te dve stvari.

Sasvim izvesno je da po svaku cenu hoće da izvrše pritisak na Srbiju do kraja i svoju devijantnu tvorevinu nazvanu srpskim imenom “Kosovo” na bilo koji način legalizuju. Nove izjave i poruke američkog ambasadora u Prištini nagoveštavaju da će ova godina po pitanju Kosova i Metohije biti puna novih tenzija, kao i da konstantno podsećanje od strane srpskih vlasti da rešenja za KiM ne može biti van okvira UN1244 prosto će biti ignorisano, odnosno, da će politika SAD, kao i do sada, prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije biti agresivna, nepoštena, kriminalna i nasilna.

DŽefri Hovenijer , ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, izjavio je da Vlada privremenih institucija treba što pre da zatraži mišljenje Ustavnog suda o nacrtu statuta za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi „Juronjuz Albanija“.

„Na ovaj način bi Kosovo imalo značajnu korist. Dobiće odgovor da li je dokument ustavan ili ne, da li ima ZSO izvršne nadležnosti ili ne. Smatramo da samo sud može da da tu ocenu. Tako nešto će stvoriti drugačiju dinamiku i odraziće posvećenost Kosova ispunjavanju obaveza”, rekao je Hovenijer tokom razgovora sa novinarima u ambasadi u Prištini.

Ambasador je rekao da treba razgovarati o načinu sprovođenja uredbe tzv. Centralne banke Kosova (CBK) koja definiše evro kao jedinu valutu za gotovinska plaćanja.

Dijalog, kaže, možda nije najprikladnija forma za razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova, ali treba pregovarati o pitanju dinara, jer se Kosovo obavezalo da će štititi manjinske zajednice.

Ponovio je da SAD ne osporavaju odgovornost i autoritet CBK, niti štite dinar, već su zabrinute zbog načina sprovođenja uredbe.

„To ima direktan uticaj na pojedince koji su najugroženiji“, naglasio je Hovenijer, navodeći primer jednog 70-ogodišnjaka koji je navikao da ide u banku da podiže penziju.

Naveo je i da Srbija ne treba da ima „veto“ na način na koji se nudi pomoć, ali i ponovio da o ovom pitanju treba razgovarati.

Upitan šta bi moglo da bude ugroženo narušavanjem partnerstva između SAD i tzv. Kosova, on je rekao da su SAD više nego ikada posvećene narodu Kosova, ali da to ne znači da će svaka kosovska vlada dobiti podršku za odluke koje sprovodi.

„Ako su ta rešenja u skladu sa našom vizijom, mi ćemo ih podržati, ali ako vidimo da ometaju naše ciljeve, bićemo kritični“, rekao je Hovenijer.

Na pitanje da li postoji mogućnost organizovanja međunarodne konferencije kada je reč o sporazumima tzv. Kosova i Srbije, odgovorio je da postoji dobar sporazum, postignut pre skoro godinu dana (u Ohridu), preneo je „Kosovo onlajn“.

Hovenijer je podsetio da SAD i Evropska unija smatraju da je sporazum obavezujući za obe strane, a sve što je sada potrebno je spremnost da se radi na njegovoj primeni.

Pročitajte OVDE o novoj “ukrajinskoj” deklaraciji Evropskog parlamenta

Izvor: Pravda / Sputnjik / Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA