Najnovije

VAŽNE PUTINOVE PORUKE: Niko se neće mešati u naše unutrašnje stvari, verujem u pobedu Rusije

Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu. Tempo i kvalitet rasta omogućavaju nam da tvrdimo da i u bližoj budućnosti možemo da napravimo korak napred i postanemo jedna od četiri najveće ekonomske sile sveta, poručio je ruski predsednik.

Nećemo dozvoliti da se bilo ko meša u naše unutrašnje stvari. Zapad je hteo da učini Rusiji isto što je učinio Ukrajini, da unese razdor i oslabi je iznutra, ali se preračunao, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin sa tradicionalnog 19. obraćanja Federalnoj skupštini.

"Zapad, sa svojim kolonijalnim navikama da podstiče nacionalne sukobe širom sveta, ne nastoji samo da sputava naš razvoj, već da umesto Rusije, stvori zavisan prostor, koji umire i gde mogu da rade šta hoće. Bili su suočeni sa snažnom pozicijom i odlučnošću našeg multinacionalnog naroda. Naši vojnici i oficiri, hrišćani i muslimani, budisti i sledbenici judaizma, predstavnici različitih etničkih grupa, kultura, regiona, zapravo su se pokazali da je vekovno jedinstvo naroda Rusije - kolosalna, pobednička sila", kazao je Putin.

Kako je naglasio, svi zajedno, rame uz rame, bore se za jednu zajedničku otadžbinu.

Ruski predsednik je dodao da je Rusija bila i ostala uporište tradicionalnih vrednosti, a da njen izbor dele ljudi širom sveta, uključujući i Zapad, napomenuvši da jedan broj zemalja danas uništava moralne standarde i gura ljude ka izumiranju, dok Rusija bira život i okrenuta je ka tradicionalnim vrednostima.

"Kinžal" i "sarmat": Rusija ima čime da odgovori 
Putin je naveo da protivnici Rusije moraju da shvate da ona ima oružje sposobno da pogodi ciljeve na njihovoj teritoriji, istaknuvši da će posledice po sve one koji nameravaju da napadnu Rusiju biti mnogo tragičnije nego u prošlosti.

"Zapad je isprovocirao sukob u Ukrajini, na Bliskom istoku i drugim regionima na svetu. Sada ne prezaju da tvrde da Rusija namerava da napadne Evropu, ali svima nam je jasno da pričaju gluposti. Pritom, sami biraju koje ciljeve će napasti na našoj teritoriji i biraju, kako veruju, najefikasnije oružje i govore o mogućnosti slanja NATO vojnih kontingenta u Ukrajinu. Rusija pamti sudbinu onih koji su slali vojsku na našu zemlju, ali sad će posledice biti tragičnije", naglasio je.

Ruske nuklearne snage su u stanju pune pripravnosti, ukazao je predsednik.

Hipersonični kompleks "kinžal" se sa velikom efikasnošću koristi u zoni Specijalne vojne operacije, hipersonični udarni kompleks "cirkon" već je korišćen u borbama, a na dežurstvu su i hipersonične jedinice interkontinentalnog dometa "avangard" i laserski kompleksi "peresvet".

"Pritom privode se kraju ispitivanja ispitivanja krstareće rakete neograničenog dometa 'burevestnik' i bespilotnog podvodnog vozila 'posejdon', ukazao je predsednik.

Ekonomija i BRIKS

Ruska ekonomija je prošle godine rasla mnogo brže od svetske, a bili smo ispred ne samo vodećih zemalja EU, već i svih država G7, ukazao je ruski predsednik.

"Rusija je danas najveća privreda Evrope i peta u svetu. Tempo i kvalitet rasta omogućavaju nam da tvrdimo da i u bližoj budućnosti možemo da napravimo korak napred i postanemo jedna od četiri najveće ekonomske sile sveta", napomenuo je.

Putin je istakao da će se udeo BRIKS-a u svetskoj ekonomiji po paritetu kupovne moći povećati na 36,6 odsto do 2028. godine, dok će se G7 smanjiti na 27, 8 odsto.

"Zemlje BRIKS-a će činiti više od 37 odsto BDP-a, a zemlje G7 manje od 25 odsto. To je objektivna realnost, na koju ne utiče ni situacija u Ukrajini. Na primer, još devedesetih godina prošlog veka udeo G7 bio je veći od 45 odsto, a do 2022. iznosio je 33 procenta. Sa druge strane, udeo BRIKS-a u BDP-u je, naprotiv, tokom ovog vremena stalno rastao. To je realnost", ukazao je predsednik.

Putin je najavio da će Rusija izgraditi novu globalnu finansijsku arhitekturu na naprednoj tehnološkoj bazi, bez političkog uplitanja.

Novi nacionalni projekti

Putin je predložio četiri nova nacionalna projekata, koji će doprineti razvoju ruskog društva.

Projekat "Porodica" biće fokusiran na povećanje nataliteta i kvaliteta života porodica sa više dece.

Projekat "Kadrovi" je namenjen pojačanju veza svih nivoa obrazovanja od škole do univerziteta. 

Istaknuvši da je neophodno konsolidovati pozitivno iskustvo u oblasti omladinske politike, Putin je predložio projekat "Omladina Rusije", projekat o budućnosti Rusije, koji će podržati mlade Ruse.

Projekat "Dug i aktivan život" odnosiće se na prosečan životni vek u Rusiji do 2030. godine, koji bi trebalo da bude najmanje 78 godina, a u budućnosti duže od 80 godina.

Kako je dodao, projekat "Ekonomija podataka" biće namenjen za razvoj digitalnih platformi u svim ključnim sektorima privrede i socijalne sfere, za šta će se izdvojiti najmanje 700 milijardi rubalja.

Verujem u naše pobede, uspehe i budućnost Rusije
Na kraju obraćanja Federalnoj skupštini, predsednik je zahvalio svim građanima Rusije na solidarnosti i pouzdanosti, napomenuvši da veruje "u pobedu, uspeh i u budućnost Rusije".

"Sprovođenje svih planova danas direktno zavisi od naših vojnika, oficira, dobrovoljaca, svih vojnih lica koja se sada bore na frontu. Od hrabrosti i odlučnosti naših saboraca koji brane otadžbinu, žrtvuju se za nas i otadžbinu. Upravo oni, naši vojnici, stvaraju neophodne uslove za budućnost zemlje i njen razvoj. Zahvaljujem se svima vama, drage kolege, zahvaljujem svim građanima Rusije na solidarnosti i vernosti. Mi smo jedna velika porodica. Zajedno ćemo ostvariti sve planove, koje želimo i sanjamo. Verujem u naše pobede, uspehe i u budućnost Rusije", zaključio je predsednik.

PUTIN SE OBRAĆA UŽIVO I ŠALJE PORUKU EU! Pošaljite jednog vojnika, gađaćemo vaše teritorije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA