Najnovije

RAMIN FAKTOR IZMEĐU SRBIJE I UKRAJINE: Zelenski zabija Vučiću nož u leđa!?

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sreli su se u Tirani na samitu "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" i ovaj susret je protekao u "dobrom tonu", međutim, iza brega se izgleda nešto ipak valja.

Iako je ranije Zelenski isticao da je poštovanje teritorijalnog integriteta i principa Povelje UN-a prostor od vrhunske važnosti u saradnji Srbije i Ukrajine, sada su takve poruke izostale i to, očigledno, nakon uticaja Edija Rame i “ukrajinskog” samita u Tirani.

Ovaj put, Zelenski se zahvalio Srbiji na poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali teritorijalni integritet Srbije nije pomenuo, niti isticao važnost zajedničke saradnje dve zemlje u vezi očuvanja međunarodnog prava po pitanju teritorijalnog integriteta i principa teritorijalnog integriteta, kao što je to izjavljivao pre nekoliko meseci.

Po svemu sudeći, Zelenski je “presložio kockice”, i jedino je Vučić istakao zahvalnost njemu za poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, ali to direktno nismo čuli od samog Zelenskog. Jasno, zbog faktora Edija Rame i njegovog novog uticaja na Ukrajinu koji, sudeći po samitu posvećenom Ukrajini, nije mali i veoma izvestan je kontinuitet u građenju ovih novih političkih veza dve zemlje.

Vučić je međutim istakao temu “teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava” nakon sastanka sa Zelenskim.

„Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala”, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Zahvalio sam se Zelenskom na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pored toga, tema razgovora bio je i evropski put dveju zemalja, naveo je Vučić.

Ostaje da se vidi koliko će u budućnosti “Ramin faktor” imati uticaja na ponašanje ukrajinskih vlasti i samog Zelenskog, ali ne treba da iznenadi ukoliko Zelenski “okrene ćurak” i krene sa retorikom o “unikatnosti i posebnosti” kosovskog slučaja.

NJegova objava nakon sastanka sa Vučićem mogla bi biti nagoveštaj toga, jer on priča samo o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Sastao sam se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zahvalio Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i humanitarnoj i finansijskoj pomoći i dobrodošlici Ukrajincima koji su pobegli od rata. Primetio sam značaj učešća Srbije u primeni Formule mira. Dogovorili smo se o daljim kontaktima kako bismo proširili globalnu podršku Formuli. Obavestio sam predsednika Vučića o trenutnom stanju na frontu. Razgovarali smo i o bezbednosnim i političkim izazovima u istočnoj Evropi, napisao je Zelenski na mreži Iks. 

Srbiji ostaje da se nada da su ovi “utišani tonovi” Zelenskog samo stvar privremenog “lepog ponašanja” prema domaćinu u Tirani, te da će Beograd imati punu podršku Kijeva, jer je to sigurno zajednički interes od ogromne važnosti, a možda i ključni put za rešavanje oba konflikta.

Pročitajte OVDE o svađi Đilasa i Brnabićke na mreži Iks

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA