Najnovije

SRPSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIVA: Projekat "Markale" razrađivan u Americi, napravljena i maketa pijace

Bivši obaveštajac Vojske Srbije general u penziji Jovan Milanović izjavio je Srni da je operacija za eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu projektovana i da su na tome radile američke tajne službe i muslimanske snage iz BiH.

Milanović je rekao da je iz dva izvora međunarodnih snaga u BiH dobio informaciju da je nedaleko od Vašingtona u mestu Aleksandrija na reci Potomak napravljena maketa pijace Markale, te da su projekat radile američke tajne službe, a u svemu učestvovale i muslimanske snage iz BiH.

Oni su, kako je rekao, maketu postavili tamo gde su inače pripremali celu akciju u Sjedinjenim Državama i proračunavali efekte, odnosno gubitke, pa je zato cela operacija pripremana mesec dana ranije nego što je izvedena.

Zaključili su, dodao je Milanović, da taj projekat može uspeti tako što će naći model koji će biti optužujući u tom momentu za Republiku Srpsku, a to znači mesta odakle je gađano, oružje koje je upotrebljeno i drugo.

Cela informacija i podaci koji su tada prikupljeni o tome, naveo je on, sakriveni su dva do tri dana u Unproforu i snagama koje su bile na tom prostoru, a Savetu bezbednosti UN su to poslali kada je već bilo kasno i kada je Republika Srpska bila optužena da je akter operacije "Markale" i da predstoji napad na nju.

- Cilj je bio izvršiti odmazdu nad Republikom Srpskom, a u vojnoj terminologiji to podrazumeva rušenje svega postojećeg, odnosno onesposobljavanje jedne teritorije, kako u infrastrukturi, tako i u borbenoj tehnici i ljudstvu. Prema tome, bilo je vrlo radikalno - rekao je Milanović.

On je podsetio da je i u memoarima nekadašnjeg posrednika lorda Dejvida Ovena na neki način opisana cela operacija koja je izvedena na Markalama, u kojoj nije optužio Srbe, a nije preskočio da optuži muslimane.

- Prema tome, u njegovim memoarima ne postoji optužba odgovornosti Srba za operaciju koja je izvedena na Markalama. To je ključna stvar koja može poslužiti kao zaključak za ceo taj scenario koji je napravljen - istakao je Milanović.

On je rekao da je informaciju o Markalama dobio iz dva izvora, koji su bili pripadnici međunarodnih snaga u BiH, a jedan od njih je francuski oficir Pjer Anri Binel, dok drugi izvor ni do danas ne želi da otkrije iz bezbednosnih razloga po tog čoveka.

Milanović je istakao da je informaciju koju je dobio dostavio u Beograd 7. avgusta 1998. godine, odnosno pet meseci pre nego što se desio slučaj "Račak" na Kosovu i Metohiji (koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje SR Jugoslavije).

- Markale su poslužile kao scenario za operaciju koju su planirali u vezi sa agresijom na Jugoslaviju. Prema tome, to je već bilo očito i jasno, ali nije bilo moguće sprečiti - istakao je Milanović.

On je rekao da poznaje pijacu Markale, jer je nekada živio četiri godine u Sarajevu, te da nije realno da je na pijacu mogla da padne srpska granata.

- Postojala je i ruska i francuska ekspertiza tog događaja. Francuzima, takođe, nije bilo dozvoljeno da tu ekspertizu eksploatišu s ciljem istine. I drugi su vršili procene, ali je sve zaustavljeno, sakriveno i izmanipulisano dok UN ne završe posao koji su namenili. Smisao toga je taj model upotrebiti za buduće operacije kao što je urađeno u Račku 15. januara 1999. godine - naveo je Milanović.

On je ocenio da su laži pripisivane Srbima i da su celo vreme tajne službe radile na pripremi potencijalno optužujućih operacija za Srbe, vezano za ljudska prava, genocid, humanitarnu katastrofu, mučenja, što je poziv međunarodnoj zajednici, odnosno zapadnom svetu, za podršku svakom obliku agresije na SR Jugoslaviju.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA