Najnovije

Da li znate zašto su Hrvati 1990. okrenuli spomenik banu Jelačiću?

Do 1947. godine kada su ga uklonili komunisti, spomenik je bio okrenut prema severu, a kada je ponovo vraćen na svoje staro mesto, 1990. godine, on je okrenut ka jugu...

Spomenik banu Jelačiću na istoimenom trgu u Zagrebu je jedna od znamenitosti hrvatske prestonice. Spomenik je postavljen 1866. godine i predstavlja Josipa Jelačića koji je spada među najznamenitije ličnosti hrvatske istorije. On je predstavljen na konju, sa sabljom ispruženom u desnoj ruci.

Do 1947. godine kada su ga uklonili komunisti, spomenik je bio okrenut prema severu. Stanovnici Zagreba kažu da je on bio okrenut ka Mađarskoj koja je kroz istoriju gušila hrvatski identitet. Postoji i nemušta teorija da spomenik nije bio okrenut ka Mađarskoj već najnaseljenijem delu grada.

Ipak, kada je spomenik ponovo vraćen na svoje staro mesto, 1990. godine, on je okrenut ka jugu. Nije bilo zvaničnog objašnjenja zašto je to urađeno ali postoje naznake da je to bila poruka Srbima koji su u to vreme živeli u Hrvatskoj. Sablja u ruci bana je praktično bila usmerena prema područjima sa većinski srpskim stanovništvom. Ono je nakon 1995. godine uglavnom proterano.

Izvor: Pravda 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA