Najnovije

Na ekrane stiže "Sablja", politički triler o ubistvu Zorana Đinđića

Od 24. februara , vikendom u 20.05 na RTS 1, gledamo osam epizoda sage Vladimira Tagića i Gorana Stankovića, koja govori o tragičnoj smrti srpskog premijera

Dugoočekivana domaća serija „Sablja” o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđiđa konačno stiže pred gledaoce.

Osam epizoda političkog trilera autora Vladimir Tagić („Jutro će promeniti sve”) i Goran Stanković, koji se bavi događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, emitovaće se od 24. februara, vikednom u 20.05 na RTS 1.

U ulozi nekadašnjeg premijera Đinđića našao se iskusni glumac Dragan Mićanović.

Tu su i: Milica Gojković kao novinarka Danica Mandić, LJubomir Bandović kao policajac Boris Rakić i Lazar Tasić kao Uroš Ristić-Mali. Feđa Štukan igra policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera,  a ulogu Daničine (Gojković) majke maestralno je odigrala Jasna Đuričić.

Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

U priči o ubistvu premijera i akciji “Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića -Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), LJubiše Buhe Čumeta (LJubiša Miličić), LJiljane Buhe (Anđelika Simić)...

Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, kreatori serije Vladimir Tagić i Goran potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. u Srbiji. 

Kada je reč o likovima i predstavljenim događajima, autori ističu da je u pitanju "dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora".

"Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu", poručuju autori.

Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima, kao što je bio slučaj i sa nekim sličnom serijama koje su se bavile stvarnim događajima – od "Porodice" do "Aleksandra od Jugoslavije".

Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. 

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA