Najnovije

Savet Evrope kritikuje Tijanin zakon, što je za SNS "licemerje i bezobrazluk"

Skupština Srbije nastavila je raspravu o izmenama Krivičnog zakonika, javnosti poznatog kao Tijanin zakon, koje obuhvataju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela. Izmene su izazvale dosta kritika stručne javnosti, a danas je i Savet Evrope upozorio da "Tijanin zakon" nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Iz vladajuće većine poručuju da nemaju nikakvu ni pravni ni moralnu dilemu kada je reč o ubicama nedužnih i žestoko kritkuju opoziciju što još uvek bojkotuje parlament.

Rasprava o izmenama Krivičnog zakonika navela je predsednicu Skupštine Maju Gojković da napusti mesto predsedavajuće i sedne u poslaničke klupe. Iako kaže da ovaj saziv skupštine ima "istorijsku ulogu" jer donosi važan zakon - u svom izlaganju najviše se bavila poslanicima koji bojkotuju rad parlamenta prozivajući svakog poimence.

"Ja mislim da je fer i korektno, što sam ja jedini poslanik koji ih je do sada poimenično prozivao i što mi je dosta više te političke korektnosti da ne razotkrjemo ovde to licemerje. Ja ću smoći snage jer sam poslanik i prva među jednakima i predsednik parlamenta da ih pozovem još jednom da kažu ovde javno su protiv Tijaninog zakona", rekla je Gojković.

Takav stav prema opoziciji dele sve stranke vladajuće većine, što su i potvrdili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Onaj ko ne glasa za Tijanin zakon, on ustvari atakuje na državu, on atakuje na pravnu državu", kazao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

Odgovora opozicije danas nije bilo, kao ni paralenog parlamenta. Jedan poslanik ipak zbog ovog zakona prekida bojkot, demokrata Radoslav Milojičić - Kena. Demokrate za sada bez komentara na odluku Milojičića da glasa za zakon.

"Za nekog ko izvrši ubistvo trudnice ili deteta nema potrebe da razgovaramo sa strukom ili bilo kim. Lični stav. Otac sam dva deteta i ne želim da se ikome desi ovo što se desilo gospodinu Juriću i mislim da je ovo način da se to spreči, tako da zaista poštujem struku, ali ako neko izvrši ubistvo nad detetom... ja imam svoj stav i iskazaću ga u petak na skupštini", najavio je on.

Ipak, zbog ovog zakona stigla su upozorenja iz Saveta Evrope, kažu da "Tijanin zakon" nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Komesarka za ljudska prava Dunja MIjatovijić u pismu ministarki pravde podseća da je Srbija potpisnica Konvencije o ljudskim pravima i navodi da bi u zakonu morala biti ostavljena mogućnost da osuđeni na doživotne kazne imaju pravo na reviziju presude i uslovni otpust. A ovakav odgovor stiže iz parlamenta.

"To što gospođa Dunja Mijatović dolazi iz jedne evropske institucije mene ne sprečava da kažem da je reč o licemerju i bezobrazluku", kazao je Martinović.

Da li je zakon u skladu sa evropskim pravilima? Odgovor nismo dobili ni od šefice pregovaračkog tima sa EU Tanje Miščević.

"Očekujete suviše da mogu da znam ocenu za svaki zakon u 33 pregovaračka poglavlja u momentu kada to misljenje dođe od različitih institucija. Morate da pitate Ministrastvo pravde, ja sam ovde prestavljala izveštaj o pregovorima za prehodnih pola godine.

Izmene predviđaju kaznu doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnih dela, kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom - bez prava na uslovni otpust. Ministarka pravde navodila je da doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovnog otpusta imaju i Malta, Litvanija, Belgija i Holandija.

Pročitajte OVDEko je otpušten zbog Jutke.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA