Najnovije

GORI NEBO I ZEMLJA OKO AL BABA: Ubijen gradski "kalif", Tigrovi napreduju, Turci trpe teške gubitke! (VIDEO/MAPA)

Abu Halid al Urduni, koga je Islamska država nedavno postavila za "kalifa" Al Baba, ubijen je u protivterorističkim operacijama u severnom sirijskom gradu.

Al Bab (Ilustracija: Pravda)

Prema saopštenju turskog ministarstva odbrane, al Urduni je ubijen u vazdušnim operacijama turske ratne avijacije. Još 33 pripadnika ID-a je ubijeno, a četvoro ranjeno u poslednjim akcijama turskog vazduhoplovstva i artiljerije, dodaje se u saopštenju. Sa druge strane, ono što nije saopšteno je da su turske snage tokom današnjeg dana bile primorane da se povuku iz gradića Bzaa, istočno od Al Baba, koji su juče osvojili nakon trodnevne bitke. Turska vojska i pro-turski pobunjenici iz takozvane "Slobodne sirijske armije", pretrpeli su prethodne noći i tokom dana teške gubitke na položajima u i oko Bzaa. Napad ID-a započet je uspešnom detonacijom dva samoubilačka vozila. Teroristi su iskoristili pometnju i u snažnom jurišu povratili kontrolu nad mestom.  Kako navode lokalni izvori, Turci su ubrzo pokrenuli kontranapad, ali su doživeli neočekivane gubitke "prijateljskom vatrom", najverovatnije od sopstvene avijacije. Borbe za Bzaa i dalje traju, a ovako izgleda trenutna mapa kontrole:


Crveno - SAA; zeleno - Turci; sivo  ID; ružičasto SAA, Kurdi 
U isto vreme, jedinice Sirijske arapske armije, predvođene Tigrovim snagama i uz podršku sirijske i ruske avijacije, nastavile su da se probijaju prema Al Babu sa južne strane fronta. Pogledajte kako gori i nebo i zemlja od udara sirijskih helikoptera i ruskih aviona na jugu Al Baba: Nakon oslobođenja strateški važnog gradića Aran, oslobođena su i sela sa njegove istočne strane. Ovakav razvoj fronta u skladu je sa dosadašnjim uspesima u ovoj oblasti. Umesto "klin" proboja prema Al Babu, SAA nakon oslobođenja jedne strateške tačke, polako širi teritoriju pod svojom kontrolom istočno i zapadno id nje, čime se snage ID "rastežu" na frontu širokom više od 30 kilometara i ne ostavlja im se prostor za iznenadne bočne udare. 
Pogledajte fotografije Tigrovih snaga koje se bore u bici za Al Bab:
1

2

3

4

5

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA