Najnovije

ZAHAROVA PORUČUJE: Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije

Mart je jedan od najtragičnijih u istoriji Srbije, podsetivši na pogrom Srba 17. marta 2004. godine, izjavila je predstavnica ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu. Cilj napada bila su groblja, stari manastiri – svetinje srpskog pravoslavlja.

"Bez obzira na mnogobrojne apele međunarodnim sudskim instancama za ove zločine niko nije odgovarao", istakla je ona.

"Uz odobrenje zapadnih pokrovitelja, vlasti u Prištini nastavljaju politiku iseljavanja Srba sa Kosova, stavljajući pod znak pitanja opstanak srpskih opština. Rusija nikad neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije", objasnila je ona: Nastavićemo da pružamo podršku Beogradu u njegovim legitimnim zahtevima da se zaštite prava Srba na Kosovu.

Ona je podsetila i na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kada je NATO pokazao svetu šta zapravo znači "humanitarna intervencija".

"Za 11 nedelja, počevši od 24. marta 1999. godine, na suverenu evropsku republiku ispaljeno je 3.000 krstarećih projektila, a bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom. Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2.500, uključujući 89 dece", navela je Zaharova.

Ona je istakla da je Rusija prvobitno osudila vojnu operaciju Severnoatlantske alijanse protiv Jugoslavije, smatrajući taj čin grubim kršenjem međunarodnog prava.

"To nije bio samo agresivan udar na neku zemlju. To je udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata", podsetila je predstavnica MIP-a, citiravši na tadašnjeg šefa ruske diplomatije Evgenija Primakova.

Pročitajte OVDE šta je Kurti rekao o invaziji srpske vojske na Kosmet

Izvor: Sputnjik

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA