Najnovije

GRAJF: Ponovo ubijaju žrtve Jasenovca; Istina je, prijateljstvo Srba i Jevreja traje hiljadama godina

Ne znam zašto su neki zainteresovani da umanje broj žrtava Jasenovca. To je isto kao i sa poricanjem Holokausta. Verujem da zli ljudi koji pokušavaju da umanje te brojke. Ti poricatelji, oni ubijaju žrtvu po drugi put. To je zločin, to je zločin, ponovio je nekoliko puta izraelski istoričar dr Efraim Zurof, pisac knjige „Jasenovac – Aušvic Balkana“, gostujući na kanalu Pravi odgovor. 

Upitan zašto to rade direktor Muzeja genocida u Beogradu Dejan Ristić, kao i predsednik Upravnog odbora tog muzeja vladika Jovan Ćulibrk, kazao je da ne želi da se izjašnjava o određenim osobama, jer je to „principijelni, istorijski, naučni spor“. 

Zasnovano na veoma autentičnim i ozbiljnim izvorima, ustanovio sam da broj ubijenih Srba, Jevreja, Roma i drugih nevinih žrtava Jasenovca dostiže 700.000. To nisu moji brojevi, tu statistiku sam zasnovao prvenstveno na osnovu tri veoma ozbiljne publikacije Jad Vašema – istakao je ovaj ekspert za pitanja genocida, a potom nastavio: 

Najvažnija je ona koju je napisao moj veoma dobar prijatelj, koji je, nažalost, preminuo vrlo mlad, profesor Menahem Šelah, koji je 1990. godine objavio svoj monumentalni rad, istoriju Jevreja Jugoslavije, gde mnogo puta pominje brojku od 700.000 i više. Drugi izvor je Enciklopedija Holokausta, gde je brojka nešto niža, 600.000. I jedan od najvažnijih izvora na koje sam se pozivao, to je na hebrejskom „Pinkas Kehilat“, što znači „Knjiga zajednica“, posvećenoj jugoslovenskim Jevrejima i brojka je opet – 700.000.

Ako tri važna, ozbiljna, autentična izvora izraelskih stručnjaka pominju takve brojeve, zašto bih ja sumnjao? Prateći ove stručnjake, i ove knjige, i druge izvore koje sam pregledao u arhivama, mislim da je 700.000 autentična brojka i ne bi trebalo da sumnjamo u nju uopšte. 

Grajf se složio da se ono što se u NDH dogodilo Srbima, Jevrejima i Romima, može kvalifikovati rečju „genocid“. 

Nema sumnje da su ustaše želele da počine genocid nad srpskim narodom. Da, to je bio genocid i hvala Bogu da nisu svi Srbi pobijeni. Bili su nemački pokušaj i ustaški, hrvatski pokušaj, da iskorene srpski narod i jevrejski narod. I, hvala Bogu, „uspeh“ nije bio potpun, cilj nije bio ispunjen, inače vi i ja ne bismo sedeli danas ovde – primetio je Grajf.

NJemu je nejasno zašto je srpski parlament odbio da proglasi rezoluciju o genocidu u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima, a upitan da li je to zato što bi Hrvatska tada sprečila prijem Srbije u EU, kazao je: 

To je čudno, postalo je politički problem, ne znam. Mislim da parlament Republike Srbije mora da prihvati tu rezoluciju, jer je to deo istorije ove zemlje. Ne možete praviti kompromise sa sećanjem. Moramo poštovati mrtve, ubijene. Ako ih ne budemo poštovali, ko će poštovati nas? Imamo moralnu obavezu i nikakav strani interes ne sme imati uticaj na naše odluke. To ne možete uraditi, to je sramota. To je sramota – istakao je profesor Grajf. 

On je na kraju ukazao na „prijateljstvo između srpskog i jevrejskog naroda koje traje mnogo, mnogo generacija“.
Profesor Grajf je kao istoričar potvrdio reči Benjamina Netanjahua, tadašnjeg i sadašnjeg premijera Izraela, koji je izjavio da su „Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina, još od vremena Rimske Republike“. 

To je istina. Apsolutno tačno. Prihvatam to. Prijateljstvo između Srba i Jevreja je zaista veoma staro i ispoljava se na mnogo načina kroz generacije. I nije bilo nijednog jedinog sukoba i to pokazuje da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog – naveo je Grajf. 

O svemu detaljnije pogledajte na kanalu Pravi odgovor ovaj kratak, ali sadržajan intervju koji je vođen na engleskom jeziku, a koji sadrži titlovan prevod. 

Izvor: Pravda.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA