Najnovije

SIRSKI KRENUO U VELIKU ČISTKU - RASKOL KOD KOMANDANATA! Čeka li ga brzo sudbina Zalužnog?

Komandanti koji su nezadovoljni imenovanjem Sirskog poslali su pismo predsedniku Zelenskom sa zahtevom da vrati bivšeg vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog kako bi „zaustavio kolaps fronta“.

Kriza upravljanja u Oružanim snagama Ukrajine raste. Glavnokomandujući Aleksandar Sirski došao je u sukob sa srednjim ešalonom komande Oružanih snaga Ukrajine.

Sirski se obračunao sa rukovodstvom brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke.

Došao je u pravcu Avdijevke i za tri dana shvatio zašto „komanda jednog broja ukrajinskih brigada ” nije u stanju da se nosi sa zadatkom kontrole i držanja položaja.

Raskol među komandantima

Na Telegramu on piše da sa istim nivoom popunjenosti, naoružanja i vojne opreme, neke brigade uspevaju da obuzdaju „neprijateljske napade“ i drže položaje, dok druge ne. Prema generalu, „neki komandanti ne kontrolišu situaciju, a njihove akcije i komande direktno ugrožavaju život i zdravlje njihovih podređenih“.

Stoga je navodno Sirski bio „prinuđen da donosi kadrovske odluke“, odnosno da otpušta one koji mu se ne sviđaju.  Zamenio je jednu brigadu na liniji fronta posle dve godine neprekidnih borbi i preselio je u pozadinu kako bi povratio borbenu efikasnost. Reč je o poraženoj 110. brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Postoje i podaci da mnogi komandanti ignorišu naređenja novog vrhovnog komandanta, smatrajući da on pruža naklonost „službenicima“ ne štedeći vojnike.

Rusi dolaze i odlaze, a gde su te „povoljnije“ pozicije, pitaju se na ukrajinskim mrežama.

Mnogi tumače da čistke u vojsci imaju za cilj da prebace odgovornost za neuspehe na frontu sa sebe na druge i da obezbede lojalne komandante. Ali faktor lične lojalnosti u prvom planu može da bude preskup za ukrajinske oružane snage. Zelenski je imenovanjem Sirskog pokrenuo niz poraza ukrajinskih oružanih snaga i nezadovoljstva u vojsci.

Sada je došao odlučujući trenutak za novog vrhovnog komandanta, on mora da zaustavi ofanzivu Oružanih snaga Rusije. Ubacuje rezerve iz drugih pravaca.

Preostale jedinice nisu u stanju da nauče regrutovane za mobilizaciju da ne beže sa položaja kada vide tenk i da ne napuštaju naseljeno mesto po dolasku FAB-a. Ispostavilo se da trećina vojnog osoblja koje bi navodno trebalo da bude „na poziciji“ ne učestvuje u neprijateljstvima, već se nalazi negde drugde.

Razlog za ovako brzo operativno napredovanje Oružanih snaga Rusije nisu samo gubici Oružanih snaga Ukrajine i nesposobna komanda Sirskog, već i slaba utvrđenja druge linije odbrane u Ukrajini, koja je, u stvari, kao da ne postoji. Ispostavilo se da Sirski, kao komandant kopnenih snaga, nije još uveo red u inžinjerijske jedinice.

Zbog serije neuspeha Ukrajine na ratištu, u Kijevu se uveliko priča da Sirskog može da zameni komandant Kopnene vojske Ukrajine Aleksandar Pavljuk.

Deputat Vrhovne rade Aleksej Gončarenko je na svom Telegram kanalu najavio nove kadrovske promene u ukrajinskoj vojsci, sve do vrha, na nivou komandanata i generala brigada. A to e tumači da su i Sirskom odbrojani dani.

Porazi i smene

General Sirski, kada je imenovan, namerno je izabran za „budućeg krivca“ na koga se može preneti odgovornost za sve poraze. Jedan od razloga za moguću smenu Sirskog je njegovo rusko poreklo, što izaziva nepoverenje u ukrajinskom rukovodstvu. General-pukovnik Aleksandar Stanislavovič Sirski, poreklom iz sela Novinki Vladimirske oblasti, počeo je službu u Ukrajini daleke 1992. godine. NJegovi roditelji i brat ostali su da žive u Rusiji i drže se proruskih stavova. I usvojeni sin drži “rusku stranu” tako da Sirskom na startu  nije lako da izađe na kraj s kritikama.

NJegov imenjak Aleksandar Pavljuk je u određenim kijevskim krugovima već viđen da ga nasledi na mestu glavnokomandujućeg. Zelenski manevrom smene tri komandanta za nekoliko meseci hoće da spere krivicu za neuspehe sa sebe, ujedno i da se pokaže kao lider koji je u “pogonu”, koji traži rešenja i ne miri se s neuspesima.

OBOREN JOŠ JEDAN RUSKI AVION: Ukrajinci oborili Su-34 na istoku...

Izvor: Politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA