Najnovije

KUVA SE ŽESTOKO! Ovo je nova tačka za nove moguće sukobe

Bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji preti opasnost da u bliskoj budućnosti bude uvučena u vojni sukob koji se već dve godine odvija na teritoriji susedne Ukrajine. Ključna bi u tom smislu mogla da bude odluka Moskve da produži napredovanje ka zapadnim i južnim granicama zemlje Volodimira Zelenskog, zauzme oblast Odese i u potpunosti odvoji protivnika od pristupa Crnom moru. Ali i nađe se na samim granicama Moldavije, države koja je u više navrata isticala želju da se, poput Rumunije, pridrži zapadnoj vojnoj alijansi.

Tačka mogućeg sukoba bila bi oblast samoproglašene, ali i međunarodno nepriznate republike Pridnjestrovlje (zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika), većinski nastanjene pripadnicima ruskog življa koje već godinama ističe zahtev da se izdvoji iz sastava matične države – Moldavije. Delikatnost pozicije ovog kutka Evrope možda najbolje oslikava podatak da su polovinom prošle godine, tokom samita četrdesetak država NATO-a, organizovanog u prestonici Kišinjevu, u znak podrške Ukrajini, nebo nad ovim prostorom čuvali upravo avioni zapadnih armija.

HAOS U KIJEVU KREĆE! Počinje osveta Zelenskog prema svima koji su...

Kako piše američki „Politiko”, vlasti Pridnjestrovlja već su uputile poziv Moskvi da zaštite ovaj region od pritisaka koji stižu iz Moldavije. Pri tome, pomenuti apel ne podrazumeva volju ovdašnjeg stanovništva da se stavi pod jurisdikciju Moskve, već samo zahtev da se u Kremlju više angažuju na obezbeđenju mira na potencijalno nemirnim prostorima.

Neposredno po raspadu Sovjetskog Saveza nepriznata republika koja se pruža duž moldavsko-ukrajinske granice proglasila je nezavisnost, sačuvala sovjetsku zastavu, ruski jezik i izdala veliki broj ruskih pasoša. Organizovan je i referendum (2006) o „slobodnom prisajedinjenju Ruskoj Federaciji” koji je podržalo čak 98 odsto ovdašnjeg življa. Rezultati izjašnjavanja, međutim, nikada nisu međunarodno priznati. Dodajmo i da je Rusija, po raspadu SSSR-a, ovde zadržala svoj vojni kontingent od oko 6.000 ljudi.

Posle pobede prozapadnih snaga u Ukrajini 2004. situacija u regionu dodatno je usložnjena, posebno nakon uvođenja Tiraspolju ekonomskih sankcija od strane Kijeva. Tokom pandemije korone ukrajinska pogranična služba nije u Pridnjestrovlje propuštala lekove i medicinsku opremu iz Rusije pod izgovorom da pomenuta roba nije adekvatno licencirana.

Tok vojne operacije u Ukrajini u velikoj meri je promenio i poziciju Pridnjestrovlja. Značaj nepriznate republike za obezbeđenje oblasti Odese, čiji povratak pod nadležnost Moskve podržava većina Rusa, naglo je porastao. Odvajanje Ukrajine od Crnog mora i pretvaranje iste isključivo u kopnenu državu uticao bi na njen status u okvirima konfrontacije Rusije i NATO-a. Takođe, za posledicu bi imao i značajnu promenu rasporeda snaga u Crnom moru, što čelnicima alijanse u Briselu nikako ne ide u prilog.

Prema vojnim analitičarima, i na Zapadu i na Istoku, moguće je očekivati neku provokaciju kojom bi se Moldavija više uvukla u ukrajinsko-ruski sukob, a time omogućila zapadnim vojnim snagama smeštenim u Rumuniji da se dodatno posvete saradnji sa armijom Zelenskog. Pri tome valja imati na umu da bi to bio još jedan okršaj van granica NATO saveza i da bi, kao takav, nesumnjivo izazvao određena reagovanja u međunarodnoj zajednici. I sve to pred predsedničke izbore u SAD.

RUSI SE ZALETELI PA STALI: Ukrajinska vojska ih zaustavila ispred Avdejevke

Istovremeno, ukoliko bi Rusija uspostavila čvršće prisustvo u crnomorskom regionu našla bi se i nadomak baza zapadnog vojnog saveza, što bi predstavljalo vrlo rečit odgovor na najnovije priključenje Finske i Švedske alijansi. Naime, upravo iz baza smeštenih u Rumuniji obavlja se kontrola vazdušnog prostora, kontroliše i upravlja ukrajinskim bespilotnim letilicama upućenim ka ciljevima na Krimu i šire. Upletenost NATO-a u postsovjetsku dramu dosegla je tolike razmere da bi lako mogla da celu Evropu uvede u haos novog velikog sukoba naroda.

Pojedini analitičari priču o Pridnjestrovlju tumače kao ključnu za sudbinu Odese. Mnogi predviđaju da bi ovdašnje ruske mirotvorce mogle zameniti vojne baze armije Ruske Federacije u punom obimu i sa punim ovlašćenjima koje takav status nosi. Postoje i mišljenja da bi ruski kontingent mogao da se stacionira direktno u Tiraspolju kroz proširenje aktuelne specijalne vojne operacije u Ukrajini. Za sada, sve je tek na nivou nagađanja.

Dodajmo i da su se na nedavno održanom velikom skupu predstavnika svih političkih snaga Pridnjestrovlja prisutni obratili generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija navodeći da se od strane Moldavije nad stanovništvom koje zastupaju sprovodi pravi genocid. Slično saopštenje upućeno je i na adresu Evropskog parlamenta, Crvenog krsta, Zajednice nezavisnih država, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

ZELENSKI BI MOGAO BITI EVAKUISAN IZ KIJEVA! Zbog teške situacije na frontu, priča bivši saradnik Pentagona

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA