Najnovije

ALBANAC PUCAO I STAVIO VENAC NA SRPSKU KUĆU: Uhapšen!

Albanac iz okoline Prizrena koji je danas oko podneva ispalio više hitaca u centru sela Donja Bitinja, u opštini Štrpce, a na zidu kuće Srbina Svetislava Stojkovića postavio venac sa cvećem, je uhapšen, saopštili su iz kosovske policije u Štrpcu.

Iz Policijske stanice u Štrpcu su za Kosovo onlajn potvrdili da se događaj desio, da je istraga u toku, a da je lice koje je pucalo uhapšeno.

Šezdeset osmogodišnji Albancu N.N. iz opštine Suva Reka, određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati.

Prema rečima meštana Donje Bitinje, na zidu kuće Svetislava Stojkovića, koji živi i radi u Švajcarskoj, postavljen je venac sa cvećem i porukom na albanskom jeziku.

Oni su se odmah nakon pucnjave okupili na tom mestu, a jedan od njih Jovica Staletović ističe da se možda samo pukom srećom nije desilo ništa ozbiljnije i niko nije povređen.

Na kući Srbina postavljen venac

"Negde oko 11.45 smo čuli pojedinačnu, a zatim četiri puta rafalnu pucnjavu. Dok smo se pitali šta je bilo, okupili smo se ovde i videli da je venac postavljen tu gde ne treba da bude, jer tu nikada nije postojao grob, koje je malo niže. Setio se posle 81 godine da mu je deda poginuo u Drugom svetskom ratu, a ubili su ga Bugari, nije poginuo od Srba", navodi Staletović.

Dodaje da se radi o Albancu iz Mačiteva kod Prizrena.

"Žele da nas zastraše. Ajde što je postavio venac, ali zašto je pucao?. Šta bi bilo da se neko našao u blizini, kao za Badnje veče prošle godine? Mogao je neko da nastrada", kaže on zabrinuto.

Dodaje i da je okupljenim meštanima, pred policajcima, "psovao srpsku majku".

„On se posle toga vratio, metak stoji još uvek tu, a čaure je sakupio”, rekao je Staletović.

Meštani uplašeni

Incident je kod meštana izazvao strah.

"Uplašeni smo, komšije su nam tu, šta znamo koga kriju i šta rade, jer bi i oni sada trebali da budu solidarni sa nama. Sa komšijama nemamo loše, ali dolaze sa strane... Pre nekoliko večeri, na godišnjicu smrti Adema Jašarija palili su vatru iznad crkve, a to nismo prijavili. A, to su naše komšije radile i provocirale", rekao je Staletović.

Meštani kažu i da su članovi iste albanske porodice i pre šest godina pokušali da u dvorištu kuće porodice Stojković postave spomenik, ali su se tada okupili u znak protesta i spomenik je odmah uklonjen.

Selo Donja Bitinja je multietničko selo u kome žive i Srbi i Albanci.

Kancelarija za KiM: Pucnjava u Donjoj Bitinji naglašava strahotu svakodnevice Srba na KiM

Povodom pucnjave u Donjoj Bitinji u opštini Štrpce, reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i poručila da današnji incident još jednom naglašava strahotu srpske svakodnevice na KiM, gde mržnja protiv srpskog naroda i svega što je srpsko postaje sve šire rasprostranjena.

"Učinilac ovog ozbiljnog krivičnog dela, Albanac iz Suve Reke, pokazao je zastrašujući nivo mržnje, a činjenica je da se svi individualni akti nasilja protiv Srba na Kosovu i Metohiji oslanjaju na ideološku matricu koju iz dana u dan kreira ekstremistički režim Aljbina Kurtija u Prištini", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ukazuju da se incident u selu Donja Bitinja izdvaja među drugim sličnim aktima nasilja svojom bizarnošću, budući da je učinilac, osim što je pucao kako bi zastrašio Srbe, u dvorištu kuće lokalnog Srbina ostavio nadgrobni venac, a onda i meštanima u prisustvu policije psovao srpsku majku.

"Na Kosovu i Metohiji je u toku svakodnevno etnički motivisano nasilje usmereno protiv srpskog naroda, a u poslednje vreme se najčešće događa u vidu napada na srpsku imovinu, te je tako i danas utvrđeno da je poharana kuća M. Joksimovića u Radevu u opštini Lipljan. Ne može se prenebregnuti činjenica da svi napadi jesu simptom antisrpske društvene klime koju metodično stvara Kurtijev šovinistički režim", dodaje se u saopštenju.

Umesto toga što Priština svakodnevno Srbe tretira kao bića niže vrste, potrebno je uložiti napore da se posebno u etnički mešovitim sredinima na Kosovu i Metohiji gradi i promoviše suživot, međutim tako nešto nije moguće očekivati od Kurtija i njegovih ideoloških sledbenika.

Srpska lista Euleksu i Kforu: Reagujte i sprečite egozodus Srba

Povodom incidenta u Donjoj Bitinji, reagovala je Srpska lista i zatražila od Euleksa i Kfora, kao međunarodnih organizacija zaduženih za mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji, da u skladu sa svojim mandatima preventivno deluju i spreče nastavak progona i maltretiranja srpskog naroda.

"Ovaj, ničim izazvan incident izazvao je uznemirenje srpskog naroda u opštini Štrpce, u kojoj su i dalje sveža sećanja na prošlogodišnje Badnje veče kada je albanski pripadnik kosovskih bezbednosnih snaga pucao i teško ranio Stefana i Miloša Stojanovića. Vreme za saopštenja je prošlo, potrebne su nam jasne i pravovremene akcije koje će sprečiti egzodus srpskog naroda", naglašava se u saopštenju Srpske liste.

Podsećaju da za napad na Stefana i Miloša do danas albanski pripadnik KBS-a nije kažnjen, pa se današnji novi incident dogodio, jer se stekao utisak da je oružani ili bilo kakav drugi napad na Srbe dozvoljen i da za takva dela nema nikakve odgovornosti.

"Ovakav pritisak na srpski narod u Sirinićkoj župi i učestali incidenti su direktna posledica antisrpskog narativa režima Aljbina Kurtija čije institucije svakoga dana krše prava srpskog naroda i time daju primer drugim esktremistima da mogu da se ovako ponašaju prema Srbima", napominje Srpska lista.

Pogledajte OVDE uništavanje Vučićevog bilborda u Mladenovcu

Izvor: RTS / Kosovo Onlajn / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA