Najnovije

ALEKSANDAR PAVIĆ: Civilizacijske sramote

Piše: Aleksandar Pavić

Parafrazirajući Jovana Dučića, "hrabrost" današnjeg Zapada leži u tome što se ničega ne stidi.

"Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je nedavno nazvao izraelski rat u Gazi ’sramotom za civilizaciju’ i ponovio apele Pekinga za ’momentalni prekid vatre’. ’Tragedija je za čovečanstvo i sramota za civilizaciju da se danas u 21. veku, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti," izjavio je Vang na konferenciji za novinare tokom godišnjeg saziva najvišeg kineskog zakonodavnog tela, kako prenosi AFP.

Naravno da se može zaustaviti, samo kada američki "branioci demokratije" ne bi konstantno stavljali veto na razne rezolucije Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre.

Ali koga u tzv. civilizovanom svetu briga za to… Briga ih je, zapravo, samo za imidž, kako će sve to da izgleda u očima birača, i na koji način će sve to preneti svemoćni zapadni korporativni mediji.

Bajdenova Bela kuća je, od Hamasovog upada u južni Izrael 7. oktobra prošle godine, poslala više od stotinu pošiljki naoružanja Izraelu, dovoljno malog obima da se zaobiđe američki Kongres, dok u isto vreme američki zvaničnici javno moljakaju Izraelce da bar malo smanje doživljaj i poštede po kojeg civila u svom pohodu na Gazu. Moljakaju ne zato što ih je briga za ubijene žene, decu i starce, već zato što žele da ublaže rastući hor kritika da su postali saučesnici u prvom genocidu u istoriji koji se maltene uživo prenosi globalnoj publici.

Šef Pentagona Lojd Ostin se javno hvali time što američko masovno naoružavanje Ukrajinaca za borbu protiv Rusije (istina, do poslednjeg Ukrajinca) daje pozitivan doprinos američkoj privredi i zapošljava američke radnike širom zemlje – "od Teksasa, do Ohaja, do Arizone".

Nebitno je što nesrećni Ukrajinci nemaju nikakvog izgleda za pobedu. Bitno je maksimalno iscrpeti Rusiju, a nije važno koliko će Ukrajinaca biti samleveno na frontu. To je, po jednom od vodećih američkih ratnih huškača, senatoru Lindzi Gremu, "najbolje ulaganje ikada".

Nemojmo, zato, imati ikakve iluzije da Zapad suštinski ne podržava Aljbina Kurtija. Oni će ga "kažnjavati" po potrebi, kada im je potreban alibi ili kad procene da radi sopstvenog kredibiliteta moraju bar ponekad da pokažu makar mrvicu "objektivnosti". Ali Kurti je na neki način kao Izraelci – ono što rade odgovara zapadnim, odnosno prvenstveno američkim geopolitičkim interesima, samo što je pomalo neprijatno zapadnim moralnim gromadama da javno odobre takvo ponašanje, koje je ništa drugo do namerno i svesno etničko čišćenje sa genocidnom namerom.

Na kraju krajeva, i Kurti je zapadno topovsko meso… Kada obavi prljavi posao i ne bude više održivo podržavati ga, onda će biti odbačen. Ili to, ili će Ameri jednostavno podviti rep i pobeći, kao iz Avganistana ili Vijetnama.

Pa onda, u starom dobrom i oprobanom anglo-američkom imperijalnom maniru, ne samo da će zaboraviti na svoje stare saveznike, "prijatelje", itd. već će, poput britanskih specijalaca iz Avganistana, aktivno sprečiti izdavanje viza svojim bivšim saborcima.

Prijemom Finske i Švedske u NATO, ruski izlaz na Baltičko more je sada u potpunosti kontrolisan od strane neprijateljskih država-članica NATO. Sve to je u skladu sa tačkom 9. čuvenog Vimerovog pisma nemačkom kancelaru Šrederu iz maja 2000. godine, u kojem su navedeni američki geopolitički planovi nakon NATO agresije na SRJ: ”Severno od Poljske treba da se ostvari potpuna kontrola nad prilazima Sankt Peterburga Baltičkom moru.”

Inače, da podsetimo, tačka 7. tog pisma/izveštaja citira visoke američke zvaničnike koji govore o krajnjim dometima širenja Severnoatlantske alijanse: "Valjalo bi da se prilikom sadašnjeg širenja NATO ponovo uspostavi teritorijalna situacija od Baltičkog mora do Anadolije, kakva je postojala u vreme Rimskog carstva, kad je ono bilo na vrhuncu moći i zauzimalo najveće teritorijalno prostranstvo."

Koga među "čuvarima demokratije" sada briga za obećanja data Gorbačevu 1990. da se NATO neće pomeriti "ni pedalj ka istoku"… Današnji Zapad se vadi na to da ništa nije potpisano… Faktički, to znači da se njihovim usmenim obećanjima, odnosno rečima ne može verovati – i da to i sami priznaju. Što ih naravno ne sprečava da nastave da neprestano morališu i drže lekcije drugima. Poput Hila Srbima na primer.

Civilizacijska sramota – šta je to…

Zato je sve toliko i opasno. Izgubio se osećaj bilo kakve sramote na svetskoj javnoj sceni, bar kada su zapadne sile u pitanju. A to znači da obaveze, ugovori, sporazumi – ne vrede ništa. Poštovaće se samo realnost na terenu i volja za opstankom i pobedom. Poput one koju je na rečima nedavno ispoljio direktor VOA general-major Zoran Stojković. Na Kosovu i Metohiji će se ponovo vijoriti srpska trobojka. Između ostalog i kao simbol pobede nad civilizacijskom sramotom.

Pročitajte OVDE analizu ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA