Najnovije

PETKOVIĆ OTKRIVA: Priština u Brisel došla bez predloga

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je nakon pregovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da je Beograd učinio sve u nameri da pronađe rešenje zbog ukidanja dinara.
Petković / Skrinšot

Petković / Skrinšot

Reč je o petom sastanku zaredom, na kojem je Beograd izneo svoj predlog koji je i Brisela ocenio kao dobar i konstruktivan, ali je Priština došla bez komentara, konstruktivnosti i predloga.

"To jasno dokazuje da druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i pronađe rešenje", kaže Petković.

Kako kaže, već peti sastanak se nigde nisu pomerili dok Srbi na KiM pate jer se ugrožava rad srpskih institucija i isplata.

"Mi ćemo svakako prihvatiti narednu rundu razgovora koja će biti sledeće nedelje po pitanju nasilnog ukidanja dinara, opet ćemo pokazati svoju konstruktivnost pa neka vidi međunarodna zajednica ko je u ovom procesu kriv", kaže Petković.

Dodaje da će Priština odbiti sve što dolazi sa srpske strane, te u takvoj situaciji ne možete da budete konstruktivni.

Napominje da nije došlo do trojnog sastanka jer Priština koja nije imala svoj predlog nije htela ni da razgovara o srpskom predlogu.

"Lajčak je krenuo sa razgovorima po pitanju ZSO i mi smo imali nekoliko sastanaka gde smo krenuli sa ekspertima iz EU da razgovaramo o statutu ZSO, a razgovori su bili konstruktivni. Kada je Priština uvidela da to ide u pravcu da se utvrdi statut za formiranje ZSO, Kurti je krenuo u jednostrane poteze i ukidanje dinara", pojašnjava Petković.

Najavio je da će po povratku u Beograd zakazati sastanak sa predstavnicima Kvinte kako bi se razjasnilo ko je konstruktivan a ko ne.

U Briselu su ranije danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Kako je najavljivano, glavna tema je odluka centralne banke u Prištini da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte OVDE šta je Plenković rekao o Milanoviću nakon izborne pobede HDZ-a

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA