Najnovije

PRIMIRJE JE NASTAVAK RATA! Rusija takav predlog odbija i to je jasno

Rusija se zalaže za mir, a Zapad za primirje u Ukrajini. Pregovori u Švajcarskoj koji se organizuju treba upravo da posluže pravljenju atmosfere za neko primirje, a videli smo kako su se primirja do sada završavala ne samo u Ukrajini, nego i kod nas na Balkanu. Primirja su služila da se ova strana, koju Zapad podržava, naoružava i reorganizuje.

„Lavrov je danas saopštio da od toga nema ništa, da je njima potpuno jasna ta igra Zapada. Ako hoće da pregovaruju, mogu da pregovaruju o miru, a ne o primiriju, jer to je razlika između ovoga što se odigrava u Švajcarskoj i onoga što je Kina predložila još u proleće 2022. godine. Kineski predlog je suštinski predlog o mirovnom rešenju.

Ovo što Zapad radi jeste predlog o primirju. Lavrov im ništa ne veruje – znači, Rusija im ništa ne veruje - i zbog toga nikakvog primirija neće biti. Zapad na ove uslove koje je Lavrov danas ponovio neće pristati. Očekuje nas verovatno dalja eskalacija konflikta i trajanje ovog sukoba“, ocenjuje Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, komentarišući intervju ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je dao za tri najveće ruske radio stanice – Sputnjik, Komsomoljska pravda i Govori Moskva.

Lavrov je poručio da Rusija uvek bira put pregovora umesto vojnih rešenja, ali da Moskva, u slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom, neće obustavljati borbena dejstva. On je rekao i da Moskva nema poverenje u kijevsko rukovodstvo i dodao je da bi „formula Zelenskog“ (koja će ponovo biti promovisana na tzv. mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj) trebalo da bude odbačena kao osnova rešavanja ukrajinskog konflikta.

Ruski politikolog Pavel Šipilin kaže da je „formula Zelenskog“ smišljena kako bi se rat Zapada protiv Rusije produžio.
„Zapad nameće ‘formulu Zelenskog’ jer je neostvariva. Zapad je zainteresovan za nastavak rata, za nastavak ratova uopšte. Naša formula za mir ostaje nepromenjena – denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Jednom rečju, ta teritorija treba da prestane da bude pretnja za nas i to je sve. To je od početka rečeno i taj cilj će biti postignut“, izričit je Šipilin.

Lavrov je rekao da Rusija poštuje stavove Kine koja je pozvala da se napravi mirovna konferencija koja će biti prihvatljiva i za Rusiju i za Ukrajinu, dok se, kako je naveo, Švajcarska od jedne neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku državu zbog čega Rusija smatra da to nije dobra platforma za pregovore.

Proroković takođe ističe i da je konferencija u Švajcarskoj „apsolutno nesvrsishodna bez učešća Rusije“.
„Na Zapadu se ponašaju prema Rusiji kao da je to neka mala zemlja, kao da je to Srbija. Srbija nije imala izbora devedesetih godina, morala je da učestuje na svakoj toj konferenciji. Prosto, okolnosti su bile takve kakve jesu, crpeli smo posledice sankcija, postojale su unutrašnje napetosti. Dakle, mi nismo imali izbora, dok Rusija danas ima izbora i ona na te konferencije ne mora da ide, iako je jedan od aktera u ovom sukobu. Ali, svejedno - Zapad se prema Moskvi odnosi danas kao što se odnosio prema Beogradu devedesetih. To je pomalo stvar loše strategije

Zapada, ali to je pomalo stvar i patologije“, ističe Prorković.

Na Zapadu je mnogo političara tipa Ursule fon der Lajen, koji ne vide i ne shvataju da postoji i nezapadni deo sveta, čiji je uticaj značajno porastao u prethodnih 20 godina, dodao je Proroković.

„Ne shvataju da se bez tog nezapadnog dela sveta ne mogu tražiti globalna rešenja. Tu mnogo faktora igra ulogu zašto Zapad na ovome insistira i zašto oni i dalje ništa ne shvataju. Oni koji shvataju i oni koji razumaju, a tu pre svega mislim na neke američke analitičare i diplomate, oni će probati da iskoriste švajcarsku konferenciju da na ukrajinsku stranu primaknu neke nezapadne aktere. NJima je važno da se tamo pojavi Kina, njima je važno da se tamo pojavi Indija, afričke zemlje, zemlje ASEAN-a... Oni će pokušati da im predstave svoj ugao gledanja i da tako usmeravaju na antiruski stav pojedine nezapadne zemlje“, smatra Proroković, koji je uveren da niko iz nezapadnog sveta na tu priču neće nasesti.

Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju srcem većeg dela svetske trgovine

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA