Najnovije

(NE)OČEKIVANO: Grčka neće podržati "Kosovo" u Savetu Evrope

Grčka će se uzdržati od glasanja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sledećeg meseca i neće podržati zahtev za pristupanje Kosova toj organizaciji, saopštio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit.
Grčka zastava

Grčka zastava

On je u intervjuu za grčku radio stanicu Kanal 1 rekao da je zvanična pozicija Grčke, koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ostala nepromenjena, s obzirom na to da suštinska pitanja nisu ispunjena, pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština.

"Kao što smo radili u prošlosti u sličnim slučajevima, Grčka će se uzdržati od ovog glasanja. Drugim rečima, ona neće podržati zahtev za pristupanje Kosova Savetu Evrope", rekao je Gerapetrit, prenosi Helas Žurnal.

Dodao je da je jedno od pitanja koje se postavljalo kao uslov u vezi sa prijemom takozvanog Kosova u SE, a to je vraćanje imovine srpskom manastiru Visoki Dečani, ispunjeno, ali da neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na KiM, i da se zbog toga grčka politika po ovom pitanju nije promenila.

Izvestilac za prijem Prištine u SE je grčka poslanica Dora Bakojani, čiji izveštaj je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa sa preporukom da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Bakojani je preporučila prijem Prištine, iako je ispunjen samo jedna od tri uslova koja je prvobitno zahtevala, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud u Prištini presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova - formiranje ZSO i rešavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi - Priština nije ispunila.

Konačnu odluku o prijemu Prištine donosi Komitet ministara, a sastanak bi trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Pročitajte OVDE šta je Vučić rekao o SE i UN

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA