Najnovije

GRBOVIĆ OTKRIO ZAŠTO PSG IDE NA IZBORE: Oslobađamo Srbiju metar po metar!

Pokret slobodnih građana (PSG) je jedna od članica koalicije Srbija protiv nasilja koja će izaći na beogradske i druge lokalne izbore 2. juna. Predsednik PSG-a, Pavle Grbović, rekao je da su odlučili da dalju političku borbu vode na taj način, ističući da je do konačne pobede nad režimom neophodno osvajati metar po metar i opštinu po opštinu.
Grbović

Grbović

“Oslobađamo Srbiju metar po metar!”, kaže Grbović.

Upitan kada je PSG prelomio da će izaći na izbore, Grbović je u emisiji NJuznajt na N1 objasnio da je Pokret pre nekoliko nedelja definisao stav koji će zastupati u koaliciji – a to je da se mora izaći na beogradske i sve ostale lokalne izbore, kada god oni budu bili.

„Kada je postalo definitivno jasno da će 2. juna izbori biti i u svim ostalim lokalnim samoupravama, tog petka neposredno pre sastanka koalciije, na žalost, poslednjeg sastanka, mi smo svoj stav pretočili u odluku i ona je bila na strani većinskog stava u koalicji“, kazao je Grbović.

Istakao je da PSG apsolutno nema pravo, kao i da nije politički dobro i efikasno zabraniti lokalnim odborima da učestvuju na lokalnim izborima.

„U tim sredinama gde će izbori biti, poslednji na kojima je opozicija kompletno učestvovala bili su 2016. godine. Ako ne učestvujete sada, sledeću šansu će imati 2028. Na taj način se potpuno ubija politički život u tim mestima. Ne znam kako bismo mogli da kažemo ljudima u Novom Ssadu i Zrenjaninu da oni ne mogu na izbore, a da su njihove kolege pre šest meseci u Kragujevcu ili Leskovcu mogle. I na kraju, ne možemo nikako da objasnimo kako to da izlazimo na sve lokalne izbore pa i na one na kojima ne postoji nikakva šansa da se pobedi, a na onima gde postoji šansa da se pobedi ili je izvesna – da te izbore bojkotujemo“, rekao je Grbović.

Opozicija je pred vlast iznela tri zahteva, od kojih je na putu ispunjenja onaj da beogradski i drugi lokalni izbori budu održani istog dana. U Skupštini Srbije je u proceduri izmena Zakona o lokalnim izborima, kako bi to bilo i formalno moguće.

Kada su u pitanju preostala dva zahteva, Grbović je rekao da očekuje da se sutra nastave razgovori o biračkom spisku i da se ove nedelje formira komisija koja će se njime baviti. Dodao je i da je najavljen razgovor sa urednicima javnih servisa u formatu u kojem je opozicija to tražila.

„Ne samo u kontekstu toga koliko ćemo se pojavljivati u debatnim emisijama, već kako će izgledati informativni program RTS“, istakao je Grbović.

Pročitajte OVDE o novom sukobu Osmanijeve i Šešelja

Izvor: Pravda / N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA