Najnovije

SRBI SA KOSOVA TRAŽE: Brnabić da raspiše lokalne izbore i na Kosovu i Metohiji - hoćemo sastanak u Beogradu!

Predsednici Srpskog nacionalnog veća KiM – Momir Stojanović, Srpskog nacionalnog foruma – Momčilo Trajković i Narodnog Pokreta „Otadžbina“ – Slaviša Ristić, traže da se izbori raspišu i u lokalnim samoupravama na Kosovu.
Brnabić

Brnabić

Pismo sa ovim zahtevom uputili su danas predsednici Narodne Skupštine Republike Srbije, Ani Brnabić, dan nakon što je ova Skupština usvojila pomenutu izmenu zakona.

„Gospođo predsednice, nakon donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama Republike Srbije kojim se omogućava raspisivanje izbora u svim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, odlučili smo da Vam uputimo pismo i predložimo da ovom prilikom raspišete izbore i u lokalnim samoupravama na Kosovu i Metohiji“.

Poručili su joj u pismu, da je ovo njena ustavna obaveza kojom se potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet i celovitost Republike Srbije.

Uporište za eventualnu odluku o raspisivanju izbora i u lokalnim samoupravama na Kosovu, poručili su joj, ima u onome što su ona, kao i srpski predsednik Aleksandar Vučić, u poslednje vreme ponavljali i konstatovali više puta:

„Da kosovske privremene institucije ne sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazuma“, kojim je, dodaju iz SNV-a, rukovodstvo Srbije svojevremeno protivustavno prekinulo organizovanja izbora na Kosovu i tako „odustali od suvereniteta u ovom delu svoje teritorije“.

Ceneći njene izjave, i izjave i zalaganja predsednika Republike za opstanak Kosova kao dela Republike Srbije, iz SNV-a, SNF-a i Otadžbine očekuju da ovaj njihov predlog prihvate.

„Očekujemo da ćete u skladu sa Ustavom Republike Srbije tamo raspisati izbore“, naveli su.

U obzir su uzeli i, kako su istakli, činjenicu da je Ana Brnabić po ustavu Republike Srbije dužna da vodi računa o sprovođenju Ustava.

„Smatraćemo Vas najodgovornijom zbog prepuštanja državnih ingerencija na delu teritorije Republike Srbije tzv. Republici Kosovo, kojom bi najdirektnije učestvovali u konačnom konstituisanju tzv. nezavisne Republike Kosovo“, poručili su.

U istom pismu, oni od nje zahtevaju i da primi delegaciju Srpskog nacionalnog veća KiM, Srpskog nacionalnog Foruma i Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, kako bi joj i u direktnom razgovoru obrazložili njihove zahteve.

Poslanici Narodne skupštine Srbije juče su usvojili Zakon o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima kojima se pomeraju rokovi za njihovo raspisivanje lokalnih izbora. Praktično, njime je predviđeno da se rok za najranije raspisivanje lokalnih izbora pomeri sa sadašnjih 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 ni više od 60 dana.

Skupština je ovu dopunu zakona donela na zahtev opozicije, nakon što su za 2. jun raspisani lokalni izbori u Beogradu.

Za one opštine koje nisu učestvovale na izborima 17. decembra, oni bi trebalo da se održe u julu ili avgustu.

Kako je zakon dopunjen, sada bi u ukupno 52 opštine, odnosno 16 gradova – izbori trebalo da se održe ranije.

Gradovi u kojima bi trebalo da se sada izbori održe su: Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Od kada se srpski lokalni izbori ne održavaju u lokalnim samoupravama na KiM

Skupštine opština na KiM, u okviru sistema Republike Srbije, raspuštene su 2013. godine odlukom Vlade Srbije, i to nakon što su samo godinu dana pre  – posle tadašnjih lokalnih izbora održanih 6. maja, one i formirane.

Po njihovom raspuštanju, opet odlukom Vlade Srbije, formirani su Privremeni organi.

Odluka o raspuštanju opština na Severu Kosova doneta je pred održavanje lokalnih izbora u okviru sistema „Republike Kosovo“, koji su tada de fakto održani po prvi put u tom delu Kosova.

Iako je prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Skupštine morao u roku od dva meseca od dana raspuštanja ovih opština da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo.

Ulogu lokalnih samouprava u sistemu Republike Srbije, tako su na terenu preuzeli Privremeni organi, kojih bi trebalo da ima 29, od kojih je nekoliko njih na Severu, sve do novembra pretprošle godine, odnosno maja prošle – funkcionisala istovremeno uz opštine u kosovskom sistemu.

Kako se izbori nisu održavali, nisu (bili) retki slučajevi gde je predsednik Privremenog organa, na primer, istovremeno i odbornik, ili zamenik gradonačelnika u opštini po kosovskom sistemu.

Ustavni sud Srbije je odluku o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10) i formiranju Privremenih organa 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom.

Pred kraj 2019. godine, Vlada Srbije je takođe donela niz kadrovskih rešenja kojima je funkcionere Srpske liste, ali i nestranačke ličnosti, tada imenovala na jednu ili više pozicija u srpskom sistemu. Većina imenovanih iz Srpske liste već je obavljala funkcije i u kosovskom sistemu.

2020. godine tadašnja predsednica skupštine, Maja Gojković, svečano je potpisala odluku Narodne skupštine o raspisivanju lokalnih izbora u većini opština u Srbiji.

Međutim, ni tadašnja predsednica skupštine nije spominjala opštine i gradove na KiM gde od 2013. godine parlamentarne i predsedničke izbore Republike Srbije organizuje OEBS, tačnije, organizuje – „prikupljanje glasova“, dok se lokalni uopšte i ne održavaju.

Inače, u novembru mesecu 2022. godine većina Srba sa Severa napustilo je kosovske institucije, uključujući i lokalne samouprave. Sada njima rukovode Albanci, koji su maja prošle godine nasilno i zauzeli opštine, odnosno prostorije koje su godinama unazad koristile opštine iz dva sistema – kosovskog i upravo Privremene organe. Na severu je sada aktivan samo PO Kosovska Mitrovica.

Osim toga, ukupno je sedam Privremenih organa u opštinama južno od Ibra pred kraj prošle godine zatvoreno, jer su za kosovske vlasti te institucije na Kosovu nelegalne.

Pročitajte OVDE o političko-diplomatskom sukobu Srbije i Slovenije

Izvor: KosSev.Info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA