Najnovije

VLADIMIR BASENKOV: Rusija i SAD su dva duhovno suprotstavljena pola

Vašington već više od pola veka igra ulogu arbitra i zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Brani najizopačenije forme dehumanizacije i daje «zeleno svetlo» u podršci tradicionalnim svetskim konfesijama. Istina, mahom na rečima i selektivno. Više ni za koga nije tajna da je tzv. Carigradska Patrijaršija pod kontrolom CIA. Međutim, Amerikanci ne koriste «Vaseljensku» samo za prikupljanje informacija, već i za huškanje i agresivno mešanje u religijske procese koji menjaju duhovni i politički pejzaž na prostorima gde žive desetine i desetine miliona ljudi.

Piše: Vladimir Basenkov

Već nekoliko godina smo svedoci tragedije Pravoslavne Crkve u Ukrajini. Pre početka Specijalne vojne operacije kijevski režim pokušavao je da legalizuje nekanonsku strukturu Pravoslavne Crkve Ukrajine (PCU), sejanjem raskola među vernicima u toj zemlji.

Ukrajinske vlasti su krenule u otvoreni progon sveštenika i vernika Pravoslavne Crkve, motivišući svoje akcije time što se ona navodno nalazi pod ruskim uticajem. Usledilo je i oduzimanje jednog od centara pravoslavnog sveta, Kijevo-Pečerske Lavre, sa intenziviranjem oduzimanja imovine i verskih objekata po čitavoj zamlji (s ciljem da se preda raskolnicima), otvoren je i krivični pogon duhovništva i pastve Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC Moskovske patrijaršije).

I sve to uz blagoslov i kontrolu američkih obaveštajnih službi. Američki državni sekretar Entoni Blinken svake godine podnosi izveštaj o verskim slobodama u svetu. Naravno da Jevrej Blinken, koji je otvoreno podržao Izrael u prvim danima krvave invazije na Palestinu, situaciju u Ukrajini nije ni obuhvatio, ali ju je zato optužio za pooštravanje «antiekstremističkog» zakonodavstva. Vasilij Piskarjov, predsednik Komisije Državne Dume RF za istraživanje mešanja u unutrašnje stvari Rusije izvana,  skreće pažnju na poslednji izvaštaj američkog državnog sekretara.

«Američki Stejt departman ponovo optužuje Rusiju za kršenje slobode veroispovesti, uz usputnu zamerku za preteranu strogost prema antiekstremističkom zakonodavstvu. Ova veza nije slučajna. Gospoda iz Stejt departmana razumeju i doživljavaju slobodu veroispovesti prilično iskrivljeno. Kada su u Ukrajini hapsili i prebijali sveštenike, oduzimali pravoslavne crkve, oni u svemu nisu videli ništa što je za osudu» - kaže Piskarjov.Pri tom je istakao da kada u Rusiji religiozni ekstremista zbog priprme terorističkog napada ode u zatvor, to je, po Stejt departmanu, «progon vere».

Drugim rečima, to je poznata politika dvostrukih standarda u zaštiti religijskih sloboda, što je tišično za Belu kuću.

Zato ne čudi što takva politika kod većine država u svetu podriva poverenje u legitimnost SAD u oblasti međunarodnih istraživanja u oblasti verskih sloboda, budući da nisu suštinski objektivna.

Uzgred, Vašington i u svojoj kući javno diskriminiše hrišćane svih konfesija. Šef države DŽo Bajden proglasio je na katolički Uskrs… «Dan transrodnih osoba», uprkos činjenii što Biblija, sveta knjiga za sve hrišćanske konfesije, greh sodomije smatra jednim od najtežih.

Proksi Amerikanci slični grčkom mitropolitu Elpidiforu pozvali su homoseksualnu osobu da čita Simvol vere. Ovde je svaki komentar izlišan. Poznato je da duh pravi formu i zato ne treba da čudi što je masovna pucnjava nastala u SAD i što upravo one trenutno drže svetski rekord u ovoj disciplini. Društvo kao sunđer upija sve poruke vlasti pa je zato potpuno jasno zašto se tako regularno dešavaju napadi upravo na religiozne ustanove. U avgustu 2023. godine SAD su ostvarile antirekord po broju masovnih pucnjava. Na osnovu podataka koje je objavio statistički portal Gun Violence Archive, ovaj pokazatelj je za samo mesec dana prmašio statistiku svih prethodnih godina. Registrovane su 443 masovne pucnjave u 41 državi i prestonom okrugu Kolumbija. U crkvi u Lejkvudu, u američkoj državei Teksas, 12. marta ove godine dogladila se pucnjava. Takođe i u Hjustonu gde je poginuo jedan čovek.

Rusiju, koju SAD optužuju za kršenje ljudskih i religijskih prava i sloboda, u svetu sve više doživljavaju kao zaštitnika verskih konfesija. Rusija je dokaz da vera, kao osnova zdravih ljudskih vrednosti, nije predmet progona. Razume se da su destruktivni kultovi, koji uništavaju duše individua i prete opstanku društva, zabranjeni. Međutim, Rusija ne pravi problem delovanju netradicionalnih hrišćanskih konfesija bez obzira što se Katolička crkva i protestantske denominacije, po obrascu Zapada i njene marionete Ukrajine, mogu optužiti za špijunažu ili zloupotrebu u funkciji geopolitičke borbe. Naprotiv, katolici i protestanti u Rusiji žive mirno i spokojno. Isto to se odnosi i na muslimane, judeje i budiste. Na teritoriji Rusije, bez problema, funkcionišu mnogi njuejdž i drugi egzotični kultovi, koji nisu primećeni u destruktivnoj praksi.

Rusiju u inostranstvu doživljavaju kao zadnju liniю odbranu Pravoslavnja i konzervativnih vrednosti. Rusija je pouzdano mesto za hrišćane i saveznik je mnogih islamskih država. Ona ni sa kim na religijskoj osnovi ne kvari odnose niti pokušava da taj sveti i delikatni faktor iskoristi u borbi sa oponentima, za razliku od Vašingtona, koji visoke principe brani samo rečima i politikom dvostrukih standarda.

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE TVRDI: Naša grupa "Dnjepar" uništila četiri ukrajinske brigade

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA