Najnovije

U Bundestagu predlažu da se ruske rakete nad Ukrajinom obaraju iz zemalja NATO

Nekoliko nemačkih parlamentaraca je izrazilo podršku ideji da se zapadnim PVO sistemima iz zemalja NATO uništavaju ruske rakete iznad teritorije Ukrajine. Ovu inicijativu prenosi nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

Inicijativa opozicije

Roderih Kizeveter, poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije, predložio je upotrebu „prekogranične“ protivvazdušne odbrane kako bi se smanjilo opterećenje na ukrajinsku PVO i omogućilo joj da se fokusira na zaštitu fronta. Kizeveter je kao primer naveo akcije američkih, britanskih i francuskih vojnika prilikom odbijanja iranskog napada na Izrael u aprilu ove godine.

Podrška vladajuće koalicije

Ideja je dobila podršku i među poslanicima iz vladajuće „semafor koalicije“. Agneška Bruger iz partije „Zeleni“ smatra da je „ispravno“ rasporediti PVO sisteme na granicama zemalja koje graniče sa Ukrajinom kako bi se zaštitili njeni zapadni regioni. Šef komiteta Bundestaga za evropsku politiku, Anton Hofrajter, takođe je izrazio podršku ovoj ideji, naglasivši da dugoročno ne treba isključiti mogućnost da Poljska i Rumunija obezbeđuju protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine.

Logistički izazovi

Ipak, Hofrajter je dodao da u ovom trenutku ta ideja „nije predmet rasprave“, jer je prioritet isporuka tehnike i municije Ukrajini. Markus Faber, poslanik iz frakcije „Slobodnih demokrata“, smatra da bi vazdušni prostor iznad pograničnih područja Ukrajine „u principu“ mogao da bude zaštićen sistemima PVO sa teritorije NATO, ali je ukazao na već prisutnu nestašicu lansera i raketa.

Stručni predlozi

Ranije je nemački stručnjak za bezbednost i politički savetnik, Niko Lange, predložio NATO da obara ruske rakete iznad Ukrajine koristeći PVO sisteme raspoređene u Poljskoj ili Rumuniji. Ovaj predlog ima za cilj da dodatno ojača odbranu Ukrajine od ruskih raketnih napada i da obezbedi veću zaštitu zapadnih regiona zemlje.

Zaključak

Dok rasprava o korišćenju zapadnih PVO sistema za obaranje ruskih raketa iznad Ukrajine tek počinje, prioritet ostaje na isporuci vojne opreme i municije kako bi se podržala odbrana Ukrajine. Ova inicijativa ukazuje na rastuću potrebu za međunarodnom saradnjom i podrškom u kontekstu tekućih sukoba u regionu.

ČEŠKI PREDSEDNIK PAVEL O RUSIJI: Nevezano za Ukrajinu - Evropa je konfrontirana Rusiji!

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA