Najnovije

ŠTA POSLE SMRTI RAISIJA? Teheran će još jače prigrliti Moskvu, a Zapad će pokušati da izvede "obojenu revoluciju"!

Posle smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, unutrašnja politička situacija u zemlji može postati nestabilna. Međutim, to ne bi trebalo da utiče na odnose između Teherana i Moskve, oni će ostati na istom nivou, kažu stručnjaci.

Prema rečima Aleksandra Perendžijeva, vanrednog profesora odeljenja političke analize i društveno-psiholoških procesa Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanov, posle Raisijeve smrti unutrašnji problemi će postati najveća pretnja Iranu.

- Glavni rizik je destabilizacija unutar samog Irana. Sistem upravljanja je oštećen, a kada dođe do takvih situacija, prevremenih i hitnih izbora, protivnici u zemlji mogu to da iskoriste - rekao je on u intervjuu za Lenta.ru.

Istovremeno, ekspert smatra da je malo verovatno da će ishod izbora biti da novi šef države postane osoba sa političkim stavovima drugačijim od Raisija.

S druge strane, Perendžijev je siguran da će sistem upravljanja u Iranu „u svakom slučaju biti obnovljen prilično brzo", pošto najviši lider - duhovni vođa i prvi zamenik predsednika - takođe igraju veliku ulogu u strukturi moći.
Pored rizika unutar zemlje, Perenjiev je priznao da bi smrt iranskog lidera mogla da ometa formiranje međunarodnog transportnog koridora, kao i da izazove komplikacije u odnosima između Teherana i Bakua. Prema njegovom mišljenju, sada će "pokušati da stvore svađu" između Irana i Azerbejdžana.

Odnosi Irana sa Rusijom će, istovremeno, ostati nepromenjeni i zadržaće kurs njihovog jačanja, kaže ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove, orijentalista Elena Suponina.

- Oni ljudi koji sada privremeno preuzimaju vlast u svoje ruke potpuno se drže istog kursa kao i preminuli predsednik i ministar spoljnih poslova - objasnila je ona za Lente.ru.

Prema rečima orijentaliste, postoji tenzija u odnosima između Irana i Sjedinjenih Država, što je malo verovatno da će se promeniti u bliskoj budućnosti. Istovremeno, kako smatra ekspert, moguće su tenzije u odnosima sa Izraelom.

Politikolog Sergej Markov je u razgovoru za Info24 izrazio mišljenje da će iranska politička elita nastaviti da se drži proruskog kursa.

Istovremeno, prema rečima Markova, SAD i prozapadna opozicija u Iranu pokušaće da organizuju proteste kako bi srušili aktuelnu vlast.

- Opozicija veruje da su protestna osećanja u Iranu opstala, pa će tokom izbornog perioda pokušati da organizuje obojenu revoluciju. Sumnjam da će u tome uspeti, jer Iran ima Korpus garde islamske revolucije, čiji su borci uvek spremni da izađu na ulice i očiste ih od izgrednika - smatra politikolog.

On je podsetio da su se 2022. godine u Iranu održavali skupovi i protesti, koji su bili nezadovoljni aktuelnom vladom i njenom politikom. Markov je primetio da su iranski lideri tada mogli da zadrže vlast.

SENKA ZELENSKOG ILI VLADAR IZ SENKE? Ko je Andrej Jermak, najuticajniji čovek u Kijevu?

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA