Najnovije

"Noje Cirher cajtung": Zapad Kurtiju ne veruje

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše švajcarski list, "ubeđeni su da Aljbin Kurti reaguje samo pod velikim pritiskom".

Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i dalje je na čekanju, a kako ocenjuje "Noje cirher cajtung", Zapad time vrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, koji je izigrao poverenje svojih partnera.

"Ova epizoda je primer gubitka poverenja Zapada u Prištinu", ocenjuje švajcarski list "Noje Cirher cajtung" (NCC) u članku o tome kako je članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope za sada propalo.

Navodi se da je dugo izgledalo da je vraćanje crkvene zemlje manastiru Dečani bilo poslednji uslov. Ali onda su zapadne zemlje – Nemačka, Francuska, Italija – podsetile tzv. Kosovo na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prošle nedelje Priština je navodno popustila u poslednjem trenu, i obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru tzv. ustavnom sudu u Prištini.

No, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno – traže se konkretni koraci u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih jedanaest godina.

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše ciriški dnevnik, "ubeđeni su da Aljbin Kurti deluje samo pod velikim pritiskom".

"ZSO zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem Srbiju dovede pred svršen čin", beleži ciriški list.

U to spadaju, kako dodaje NCC, ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju.

"Time Kurti ne minira samo Beograd, već redovno i zapadne saveznike koji, naposletku, u vidu Kfora garantuju bezbednost zemlje. Početkom godine svoju frustraciju zbog toga posebno je pokazao Vašington", dodaje ugledni švajcarski list.

U tekstu se ocenjuje da su takve nesuglasice ogroman problem za tzv. Kosovo koje je veoma upućeno na međunarodnu podršku.

"Sa druge strane, tvrdom linijom prema Kosovu, i Zapad ulazi u rizik da stvori utisak kako meri različitim aršinima", ocenjuje list.

DODIK: BiH došla do kraja, raziđimo se u miru

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA