Najnovije

USIJANJE NA BALTIKU: Rusi "zapalili" priču - Švedska u panici zbog ostrva Gotland!

Ruski lider Vladimir Putin „bacio oko” na švedsko ostrvo Gotland, tvrdi glavni komandant Oružanih snaga Švedske Mikael Biden.
Ruska mornarica

Ruska mornarica

Gotland, najveće švedsko ostrvo strateški je locirano usred Baltičkog mora – između Stokholma i ruske enklave Kalinjingrad.

Rusko ministarstvo odbrane predložilo je reviziju granice u ruskim teritorijalnim vodama u Baltičkom moru, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost, objašnjava „Politiko”.

„Siguran sam da Putin čak ima oba oka na Gotlandu. Putinov cilj je da preuzme kontrolu nad Baltičkim morem”, rekao je Biden za nemačku mrežu RND.

„Ako Rusija preuzme kontrolu i zatvori Baltičko more, to bi imalo ogroman uticaj na naše živote u Švedskoj i svim drugim zemljama koje se graniče sa Baltičkim morem. To ne možemo da dozvolimo”, rekao je Biden.

„Baltičko more ne sme da postane Putinovo igralište gde on zastrašuje članice NATO-a”, poručio je šef vojske najnovije članice Alijanse.

Podsećamo, i Litvanija je reagovala na ruski predlog o promeni morskih granica na Baltiku.

„U toku je još jedna ruska hibridna operacija, ovog puta pokušavajući da seje strah, neizvesnost i sumnju u svoje namere u Baltičkom moru. Ovo je jasna eskalacija protiv NATO-a i EU i mora se suočiti sa odgovarajućim silovitim odgovorom“, rekao je ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis iz Litvanije, piše Fajnenšel tajms.

NJegovo ministarstvo pozvalo je ruskog diplomatskog izaslanika radi detaljnog objašnjenja i saopštilo da će Vilnjus koordinisati svoj odgovor sa saveznicima.

Peskov: Nema tu ničeg političkog

"Ovde nema ničeg političkog, iako se politička situacija od tada značajno promenila. Vidite kako tenzije i nivo konfrontacije eskaliraju, posebno u baltičkom regionu – to zahteva od naših nadležnih službi da preduzmu odgovarajuće korake kako bi osigurali našu bezbednost", rekao je pres-sekretar predsednik Ruske Federacije Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji politička pozadina te inicijative i sa čime je povezano.

Kremlj je saopštio da je predlog ruskog Ministarstva odbrane za prilagođavanje granica morskog šelfa u Baltičkom moru vezan za obezbeđivanje bezbednosti Rusije i izmenjenu situaciju i prosledio detalje te inicijative vojnom odseku.

Pročitajte OVDE više o ruskoj inicijativi promene granica na Baltiku

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA