Najnovije

TRI PITANJA ZA NEMAČKU: Vučić najavio Berlinu nove "rezolucije o genocidu" - odgovor Srbije tek sledi! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasalo o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju za nju.
Vučić na sednici GS UN

Vučić na sednici GS UN

 

Predsednik Srbije je postavio tri pitanja na koja Srbija nije čula adekvatne odgovore od autora  rezolucije, pre svega od Nemačke.

"Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zašto kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje", poručio je Vučić.

Zapitao je zašto se uopšte donosi rezolucija ako je UN već donela rezoluciju 2015. godine u vezi sa genocidom širom sveta.

"Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primer?", zapitao je Vučić.

On je rekao na početku svog govora da mu je teško da govori posle predstavnika Nemačke.

"Govoriti protiv rezolucije nije lako iz nekoliko razloga. Bez obzira šta vi uradite, veliki i moćni, oni koji su ovde dominantni i u medijima, optužiće vas za teški zločin koji se zaista desio u Srebrenici, u situaciji gde je sva moralna pravda u njihovim rukama. Oni će da vas optuže da potcenjujete i minimizirate, zato što se usuđujemo da dignemo glas protiv", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da želi da razotkrije neistine, i podsetio da se on poklonio žrtvama sukoba u Bosni, i položio cvet u Srebrenici za sve stradale Bošnjake.

"Teško je da se govori posle Nemačke koja važi za najvažniju i koja smatra da je nepogrešivo ovlašćena da daje moralne pridike onima koji se ne slažu sa njom", naveo je Vučić.

Vučić je kazao da će ova rezolucija napraviti podelu u regionu i da će morati da se radi na tome da se održi mir i stabilnost.

Srpski narod je platio visoku cenu

On je upitao zašto autori rezolucije nisu govorili o genocidu koje su počinile njihove zemlje, dodajući da je Holokaust jedini genocid koji su priznale UN.

"Samo se nadam da će svi drugi genocidi u skladu sa rezolucijom iz 2015. godine biti priznati uključujući genocid protiv srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Verovatno niko od vas nije čuo te činjenice da je Srbija bila zemlja broj jedan u svetu po broju žrtava, proporcionalno svojoj veličini i broju stanovništva, sa 28 odsto mrtvih od svog ukupnog stanovništva, druga je bila Francuska sa 10,5 odsto na osnovu podataka iz Pariske mirovne konferencije", rekao je Vučić.

U Drugom svetskom ratu rekao je da je srpski narod bilo među retkima u jugoistočnoj Evropi koji je bila antinacistički orijentisan i platio najveću cenu u jugoistočnoj Evropi.

Ukazao je da je više od milion Srba bilo ubijeno, bilo od strane nacističke, nemačke ili hrvatskih nacista.

"Zašto nisu počeli sa tom rezolucijom? Zato što im je bila potrebna ova rezolucija baš u ovom trenutku. I neću da govorim o Gazi i svim drugim pitanjima danas, ali niko ne bi trebao da potceni ljude ovde u ovoj sali, jer će svi sve da razumeju", rekao je predsednik Srbije.

On je citirao nemačku predstavnicu koja je rekla da "podjednako žalimo žrtve na svim stranama" i upitao zašto nema te rečenice u rezoluciji.

"A znate zašto nema takve rečenice u ovoj rezoluciji? Zato što oni to ne misle i zato što nisu želeli o tome ni sa kim drugim da razgovaraju", istakao je Vučić.

Produbiće se rane, otvoriti Pandorina kutija

Kazao je da će ova rezolucija produbiti podelu u regionu.

"Podela će biti sve dublje i dublje. Da li će ova rezolucija da obezbedi mir i stabilnost u budućnosti? Imam dosta sumnje oko toga. Moraćemo na tome da radimo da bismo održali mir i da bismo održali stabilnost. I to ćemo i učiniti", rekao je Vučić.

On je upitao velike i moćne, neko bi rekao i arogantne, zašto im je bilo potrebno da vrše toliko veliki pritisak na države članice Ujedinjenih nacija u proteklih sedam dana samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija?

"Zašto ste pretili državama, članicama koje nisu htele da glasaju za ovu rezoluciju govoreći da ako neće da glasaju za ovu rezoluciju neće dobiti njihovu podršku po ekonomskim i svim drugim pitanjima. Je li su to evropske vrednosti, demokratske vrednosti, ili ste mislili da neću moći da govorimo o tome?", upitao je Vučić.

Vučić je poručio da "ima jedna mala zemlja sa Balkana koja se ne plaši da glasno kaže da će glasati protiv ove rezolucije zato što će ova rezolucija na kraju otvoriti Pandorinu kutiju", dodajući da će se UN suočiti sa desetinama takvih rezolucija po pitanju genocida.

Pogledajte snimak Vučićevog obraćanja i cele današnje sednice GS UN:

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA