Najnovije

ANTONIJEVIĆ: Priprema se nastavak međupartijskog dijaloga vlasti i opozicije

Dijalog između vlasti i opozicije o izbornim uslovima koji je prošlog leta pokrenut na Fakultetu političkih nauka, a kasnije se, uz posredovanje evroparlamentaraca premestio u parlament, mogao bi da bude nastavljen posle izbora skupštinskog rukovodstva i formiranja nove Vlade Srbije, najavljuje predsednik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Dogovor (Foto: Pixabay)

Antonijević kaže da su u ovoj fazi u toku pripreme.

"Ovo bismo gledali kao jedan dijalog eksperata unutar političkih stranaka koji se bave izborima, da ima što manje tog političkog dela, a što više konkretnih stvari kako bismo napravili izborne uslove kvalitetnim", rekao je Antonijević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, razgovori između vlasti i opozicije na FPN-u, a kasnije i u skupštini bili su prva faza u kojoj su otvorena određena pitanja koja su mogla biti otvorena u kratkom roku, i tada je rečeno da će se posle izbora pristupiti jednoj temeljnoj i zakonodavnoj reformi, kao i analizi negativnih pojava.

"Evropski parlament je najavio interparlamentarni dijalog. To je nešto što se i podržava, međutim, mislim da je dobro i da organizacije civilnog društva stave na sto svoje predloge, kao i da razgovorima učestvuju sve stranke koje nameravaju da izađu na izbore", rekao je Antonijević.

Za nastavak dijaloga neophodno je, kaže, da se izabere skupštinsko rukovodstvo, da se formiraju skupštinski odbori i izabere nova Vlada Srbije, a treba gledati i spremnost Evropskog parlamenta i samih evroparlamentaraca koji će biti nosioci dijaloga.

"NJihova je uloga itekako značajna, kao i uloga samog komesara (Olivera Varheija) koji je u svom pismu opoziciji najavio potrebu takvog dijaloga i usaglašavanja stavova od medija preko pritiska na birače do izborne administracije", napomenuo je Antonijević.

Ocenjuje da su teme poput uticaja na medije, REM-a, kao i polarizacije u medijima itekako značajne za društveni i politički život, ali i za izbore koji dolaze za nešto više od godinu dana, a dobro je, kaže, da se u godini koja nije izborna razmatraju predlozi zakona.

Kaže da se još uvek ne zna gde će se dijalog odvijati, ali dodaje da postoji spremnost Fakulteta političkih nauka da u tome učestvuje kao i prošle godine.

Podseća da su i neki drugi akteri, poput SANU, izrazili spremnost da povedu dijalog i u nekim drugim oblastima.

"Sve su to procesi koje treba uvezati i zajedno posmatrati kao otvaranje dijaloga. Mi smo odškrinuli vrata krajem jula prošle godine, ali treba ta vrata širom otvoriti i razgovarati otvoreno o svemu", rekao je Antonijević.

Na pitanje da li bi se odazvao pozivu predsednika SDS-a Borisa Tadića koji je najavio da će pozvati i intelektualce, među njima i Milana Antonijevića, da se pridruži razgovorima unutar opozicije, predsednik Fondacije za otvoreno društvo kaže da im kao učesnicima nije mesto u dijalogu opozicije, kao ni u dijalogu koji se vodi unutar vlasti.

"Možemo davati savete i biti dobronamerni prema svim političkim opcijama", rekao je Antonijević i dodao da je u svakom slučaju dobro da opozicija zauzme jasne stavove o značajnim pitanjima, ne samo u političkim, već i u drugim oblastima značajnim za Srbiju.

Kako Dritan Abazović brani SPC, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA