Najnovije

UKRAJINKI VOJNIK OTKRIO ŠTA SE ZAPRAVO DOGODILO KOD HARKOVA: Na prvi nalet Rusije sve se raspalo, a evo i zašto!

Sistem odbrambenih linija u pograničnoj oblasti kod Harkova bio je nepodesan za odbijanje ofanzive, rekao je za RIA Novosti zarobljeni graničar Andrej Šolanki.

- U Harkovskoj oblasti odbrana je na nivou nule, jednostavno je nema, nema uslova, uopšte nije bilo vatrenih tačaka, nije bilo zemunica, sreli smo ruske snage bez utvređnja, a oni su naleteli u punoj snazi - rekao je zatvorenik.
Prema njegovim rečima, jedinica u kojoj je služio stigla je na isturene položaje u blizini granice pre nešto više od mesec dana. Tamo su graničari morali bukvalno da "kopaju sebi rupe" da se ne bi smrzli noću.

- Svojim rukama, svojom snagom, jer nam nisu pokazali ni kartu, vodič nam je pokazao jednom, i to je sve: idite sami, naučite na svoj način - rekao je zarobljenik.

On je dodao da su svi radovi na iskopavanju obavljeni po lošem vremenu, a nekoliko nedelja su spavali u nepripremljenim zemunicama poplavljenim vodom.
Prošle nedelje grupa trupa „Sever“ aktivno se kretala u dubinu odbrane Ukrajine u oblasti Harkov i već je zautela 13 naselja: Borisovka, Bugrovatka, Gatišče, Glubokoe, Krasnoe, Lukjanci, Morohovec, Ogurcovo, Olejnikovo, Pletnevka, Pilnaja, Strelečja i Starica.

Prema rečima šefa regionalne administracije Vitalija Gančeva, ruski borci kontrolišu zapad i sever Volčanska. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je zauzvrat priznao da su ukrajinske jedinice u ovoj oblasti morale da pređu na „povoljnije pozicije“, odnosno da se povuku.

Ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da su se 63 ukrajinska vojnika za nedelju dana predala ruskim trupama, od kojih 48 u zoni odgovornosti grupe snaga Sever.

VELIKI ČIŠĆENJE UKRAJINSKIH UPORIŠTA! Koordinisan napadi ruske vojske urodili plodom (MAPA)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA