Najnovije

Ukrajinske trupe su upale u zamku kod Harkova

Ruska ofanziva u pravcu Harkova primorala je Kijev da pošalje svoje najbolje trupe u smrt, rekao je bivši obaveštajni oficir američke vojske Skot Riter u intervjuu za jutjub kanal "Dajalog vorks". 

"Ukrajina je morala da povuče trupe sa kritičnih sektora na istočnom delu fronta, uključujući i Časov Jar, koji Ukrajinci očajnički pokušavaju da zadrže po svaku cenu. To nisu obične jedinice, to su njihove najbolje jedinice. Ukrajinske mobilne rezerve sada se uništavaju", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Rusija na harkovskom pravcu istovremeno ostvaruje dva cilja: privlači ukrajinske jedinice sa juga i stvaranje tampon zonu kako bi zaštitila svoje teritorije.

Kako je primetio Riter, Moskva je izabrala najbolje vreme za napad u ovom sektoru, kada su ukrajinske oružane snage bile suočene sa istovremenim nedostatkom naoružanja i ljudstva.

Ruske trupe aktivno ratuju u oblasti Harkova. Prema podacima Ministarstva odbrane, od 11. do 17. maja oslobodili su 12 naselja i nastavljaju napredovanje u dubinu neprijateljske odbrane.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je situaciju ukrajinske vojske u ovom regionu nazvao "izuzetno teškom".

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je zauzvrat priznao da su ukrajinske jedinice bile prinuđene da se prebace na "povoljnije pozicije" u toj oblasti, odnosno da se povuku.

TEŠKI UKRAJINSKI GUBICI: Oslobođeno Arhangelskoe, ruska artiljerija spaljuje NATO oružje (MAPA)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA