Najnovije

Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KiM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u poslednjih četvrt veka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, s ciljem da se oni dodele Katoličkoj crkvi, piše današnja „Politika“.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Posle osam vekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj nerešen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao deo njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može videti na osnovu publikacija koje se u poslednje vreme objavljuju u Prištini i njihovom delovanju u inostranstvu koje ima za nameru da prikaže da su naše srpske, srednjevekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

„Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe „gurati“ tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji“, ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim rečima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslvanih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo "pešadija".

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku veru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

"Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan "tera misionis" - prostor gde obavljaju svoju misiju i gde sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vekovima", navodi Raković.

Svet je ovo čekao! Udarne vesti iz Slovačke o Ficu!

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA