Najnovije

DODIK: Svesrpski sabor treba da se sastaje bar svake četiri godine i da ima stalni savet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena i deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

- U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice - rekao je Dodik.

Naglasio je da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vek, koji će biti vek ujedinjenja Srba.

Dodik smatra da ima smisla da se na predstojećem Svesrpskom saboru Srbije i Republike Srpske 8. juna u Beogradu ukaže da nacionalna politika u ovom veku može da bude samo političko ujedinjenje.

- Sa ovakvim pritiskom i u ovakvoj BiH mi nemamo drugog izbora i jasno je da bez Republike Srpske Srba u BiH neće biti - rekao je Dodik za Televiziju "Hepi" i ukazao da Srbija gubitkom Republike Srpske ne bi izgubila samo značajnu teritoriju sa Srbima nego i značajnu stratešku tačku na Balkanu.

Predsjednik Republike Srpske ocenio je da Svesrpski sabor ima dobar naziv i istakao da je neophodno da okupi sve političke, verske i kulturne faktore, počev od SANU i SPC do raznih udruženja i kulturno-umetničkih društava.

Dodik smatra da na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu svi faktori treba da se okupe, aklamacijski podrže neke stavove i da se usvoji deklaracija koja će biti pripremljena.

On je dodao da treba da se formira i savet, koji će se baviti svim pitanjima od značaja za srpski narod.

Dodik je objasnio da će to telo će činiti ne samo predstavnici Srbije i Republike Srpske, nego i srpske dijaspore, odnosno ljudi iz Amerike, Evrope i svih zemalja u kojima žive Srbi i imaju svoja udruženja, koja treba da budu adekvatno predstavljena.

Predsednik Srpske smatra i da Svesrpski sabori treba da se održavaju svake dve ili četiri godine i da bi, budući da se ovogodišnji održava u Beogradu, naredni možda trebalo da se organizuje u Banjaluci.

- Za nas BiH nije država i u njoj više nama šta da nas privuče. Za mene je mučenje kada idem u Sarajevo jer tamo uvek idem sa nekom nelagodnošću. Znam da me tamo samo čekaju problemi i etikete. Nema šta mi ne govore, prete mi i psuju majku četničku, a kada uzvratim proglašavaju me za primitivca - rekao je Dodik.

On je ocijenio da Srbin u današnjem Sarajevu može da živi i ima neki mir samo ako pogne glavu, dodajući da Srbi većinski nisu takvi, jer su slobodarski narod i neće to da trpe.

Dodik je istakao da bi od svega u današnjoj BiH samo Republika Srpska mogla da ostane i da dalje funkcioniše, a sve ostalo bi propalo pošto FBiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, BiH bez međunarodnog pritiska, dok kantoni nikako ne mogu da žive.

- Sva politika Zapada išla je ka tome da razbije srpsko jedinstvo. Oni su nama u BiH ubacili prefiks "bosanski Srbi". To nije tačno, mi smo Srbi, Srbi postoje kao nacija. Ali to je način da se napadne identitet - kaže Dodik.

Ako neku lažnu priču ponovite više puta ona ostaje kao da je istina, kaže Dodik, dodajući da je tako i kreirana priča među Bošnjacima da su Srbi agresivni.

Kaže da Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

Bez obzira što će Svesrpski sabor bosti oči mnogima "moramo jasno reći šta je naša politika", kazao je predsednik Srpske, dodajući da sa ovakvim pritiskom u BiH Srba više neće biti.

- Srbiju teraju da ide sa Kosova i da izgubi Republiku Srpsku. Mislite da onda nećemo imati problem Sandžaka? Mi u Banjaluci imamo život samo ako izađemo iz BiH, jer je ta multietnička podvala propala i BiH nije više država - ističe Dodik.

Zar ne smeš da voliš svoj narod, pita se Dodik, dodajući da ne mrzi nikoga i da ima prijatelje Bošnjake.

- Ali, u političkom smislu, mi smo dva svemira - zaključio je Dodik.

KURTI I VJOSA PRED RAZVODOM: Zašto je Aljbin ljubomoran i ko je koga "goustovao"

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA