Najnovije

Krnji Ustavni sud BiH ponovo ruši Ustav i radi protiv Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da Ustavni sud BiH svojim internim aktima direktno krši Ustav BiH.

Po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", nove odluke krnjeg Ustavnog suda BiH, bez srpskih sudija, odlučuju po zahtevima političkog Sarajeva i osporavaju zakone koje je donela Narodna skupština Republike Srpske.

Naime, Ustavni sud BiH, u kojem nema predstavnika Republike Srpske, odlučio je da je "neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koja je", kako je navedeno, "u isključivoj nadležnosti BiH".

Time je ovaj sud odlučio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje ove pravne materije, prenosi RTRS.

Sud je odluku doneo na dvodnevnoj sednici u Sarajevu odlučujući po zahtevu članova Predsednštva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i pet delegata Doma naroda za ocenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Ustavni sud BiH je na dvodnevnoj sednici izabrao novu predsednicu i potpredsednike, čiji mandati počinju 1. juna i dopunu Pravila o radu kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Kojić: Ustavni sud BiH direktno krši Ustav
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da Ustavni sud BiH svojim internim aktima direktno krši Ustav BiH koji bi trebalo da ispravno tumači, te odlukama direktno udara na Republiku Srpsku i sve njene građane.

"Ovde čak nema ni tumačenja Ustava jer je propisano kada sudije odlaze u penziju. Ono što se vidi iz ovoga jeste da se diskriminišu svi ostali građani koji ostvaruju radno-pravni status. Jasno su propisani uslovi odlaska u penziju sa 65 godina ili 70 godina starosti",  napomenuo je Kojić.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa pravom na imovinu, što je propisano Ustavima Republike Srpske i Federacije BiH, Kojić je istakao da je Ustavni sud BiH ovakvim postupanjem sebe pozicionirao kao otuđeni centar moći.

"Oni nemaju prava da donose bilo kakve odluke u vezi sa imovinom na Jahorini pod plaštom da se navodno radi o imovini BiH", naglasio je Kojić i napomenuo da se svojinska prava uređuju ustavima entiteta.

Kojić je istakao da BiH nije nadležna za imovinu, pa ni u slučaju da Ustavni sud BiH donosi odluku o privremenoj meri prodaje zemljišta na Jahorini.

On je rekao da se na taj način sprečava Republika Srpska da jača ekonomiju i privredu.

Lukić: Ustavni sud uveo vanredno stanje u BiH
Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče promene pravila i utvrđivanje jedne nove norme koja omogućava produžavanje mandata sudija Ustavnog Suda BiH, znači da je Ustavni sud uveo vanredno stanje u BiH, poručio je za RTRS profesor međunarodnog prava Radomir Lukić.

"Svaka promena Ustava mimo načina na koji je učinjena je zapravo uvođenje vanrednog stanja, vanustavnog stanja u tim elementima", poručio je Lukić.

Lukić je naveo da Ustavni sud BiH već dugi niz godina prekoračuje svoja ovlašćenja i sam stvara pravne norme ustavno-pravnog karaktera za šta nije ovlašćen.

Komentarišući nadležnosti institucija BiH kao i nadležnosti BiH, kaže, da nijedna od 11 nadležnosti nije posvećena uređivanju pitanja imovine.

"To nije i ne može da bude isključiva nadležnost BiH kako stoji u današnjem saopštenju Ustavnog suda BiH. Nadležnosti institucija BiH su spoljno-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika.. Tu nema nijedne nadležnosti koja se odnosi na bilo koji deo imovine, odnosno svojine", navodi Lukić.

Lukić je rekao da proglašavanje ove nadležnosti, nadležnošću BiH, jeste prekoračenje ovlašćenja i stvaranje jedne ustavno-pravne norme koju Ustav ne poznaje.

Od imovinske karte Maje Gojković zavrteće vam se u glavi

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA