Najnovije

NEMAČKA FORSIRA, A KURTI IH KAO KULIRA: Berlin traži osnivanje ZSO pre članstva u SE

Nemačka će po svoj prilici insistirati na tome da Priština pošalje "jasne signale u vezi sa zaštitom manjina", to jest formira Zajednicu srpskih opština na severu KiM pre nego što da "zeleno svetlo" tzv. Kosovu da se pridruži Savetu Evrope iako se zalaže za članstvo te lažne države u organizaciji za ljudska prava sa sedištem u Strazburu, potvrdio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za "Euraktiv".

On pominje da su kružile glasine da bi, pored očiglednih protivnika, Srbija, Nemačka, pa čak i Francuska mogle da se usprotive pridruživanju "Kosova" Savetu Evrope osim ako Priština ne formira ZSO osmišljenu da srpskom stanovništvu pruži veću autonomiju, a po nacrtu koji podržavaju Srbija i EU.

Portparol MSP-a Nemačke kazao je da "pitanje udruživanja srpske zajednice ovde igra centralnu ulogu".

"Uspostavljanje ZSO ostaje cilj oko kojeg su se 'Kosovo' i Srbija dogovorile u dijalogu koji je omogućila Evropska unija", dodao je portparol.

U prilog tome da će Nemačka insistirati na formiranju ZSO ide i saopštenje predstavništvo te zemlje u Prištini u kojem je navedeno da Aljbin Kurti mora da preduzme konkretne korake za stvaranje ZSO ukoliko želi u SE.

Ranije je "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da je Francuska od zemalja članica Saveta Evrope zatražila da se odloži odluka o članstvu "Kosova" u toj organizaciji, te podsetio da Kurtijeva vlada konstantno poriče vezu između pitanja ZSO i članstva u Savetu Evrope.

Pročitajte OVDE šta Zaharova kaže o generalu Mladiću

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA