Najnovije

DODIK: Zasedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da zasedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast Bosne i Hercegovine i da donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta govori o tome koliko su izgubili kompas.

Dodik je naveo da su oni kreatori neke nove BiH koja je u interesu samo jednog naroda i da će očigledno tu bitku izgubiti.
Kako je ocenio, oni koji pokušavaju da rade na politici na kojoj stoji sila, izgubili su svaki kriterijum pravnog postupanja.

„Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno telo, a ono je već odavno postalo političko. Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati.
„Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsednici i potpredsednici Suda, juče je doživela svoj kolaps i činjenicom da je nemački državljanin potpredsednik Ustavnog suda“, naveo je Dodik.

Kada se tome doda da je nemački državljanin i lažni visoki predstavnik, Dodik ukazuje da to onda govori o tome na koji način i šta ovde Nemačka planira da radi.

„Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale. Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma“, konstatovao je Dodik.

On je, u objavi na platformi X (Tviter), naveo da odavno nije doneta odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum.

„Amerikanci pričaju iz usta Majkla Marfija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi“, naveo je Dodik.
On je dodao da iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, nemačkog i britanskog, u BiH.

„Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su pre svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem“, zaključio je Dodik.

Podsetimo, Ustavni sud BiH ocenio je u petak da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne državne imovine i da je regulisanje ovog pitanja u isključivoj nadležnosti BiH.

Takođe, privremeno je obustavio primenu odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske na Jahorina javnim nadmetanjem - licitacijom, a doneo odluku kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

OD POČETKA OVE GODINE: Rusi osvojili preko 750 kvadratnih kilometara

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA