Najnovije

Kedmi objasnio zašto je Putin odložio kapitulaciju Zapada

Rusija ima neiscrpne mogućnosti i resurse da ostvari ubedljivu pobedu nad Zapadom na način da se aktuelna kriza u odnosima dva pola moći završi potpunom kapitulacijom SAD i Evrope. Ovo mišljenje je izneo poznati izraelski politikolog Jakov Kedmi, na Jutjub kanalu Valdman Line.

Prema njegovim rečima, ovaj zaključak se može izvesti na osnovu činjenice da mnogi zapadni eksperti prepoznaju činjenicu da je, posebno, Evropa potpuno nespremna za konfrontaciju sa Rusijom. Zemlje Evropske unije nemaju dovoljno moćnu i sveobuhvatnu PVO.

Osim toga, kako je ekspert primetio, mnoge evropske zemlje su već ispraznile sva svoja skladišta u kojima se nalazila oprema, i druge potrepštine. Da bi popunila svoje rezerve, EU će morati da pokrene industriju.

Međutim, zbog činjenice da je evropska ekonomija u stanju duboke i dugotrajne stagnacije, danas praktično nijedna zemlja EU ne može sebi priuštiti da značajan deo svog budžeta izdvaja za vojno-industrijski kompleks i ova situacija se neće brzo promeniti.

Tako su se, kako je objasnio politikolog, Evropljani našli praktično bespomoćni i nenaoružani pred promovisanom vojnom mašinom Ruske Federacije. Tokom protekle dve i po godine, ruska ekonomija se već u potpunosti prilagodila novim realnostima.

Rusija je već uspostavila proizvodnju svih potrebnih proizvoda i robe dvostruke namene. Ruska industrija može da radi na dva načina: ili otprema proizvedene proizvode u skladišta, ili radi, kako kažu, „sa točkova“.

U svakom slučaju, kako je primetio Kedmi, više neće biti moguće iznenaditi Rusiju. Zemlja je već čvrsto krenula putem zaštite svojih nacionalnih interesa svim raspoloživim sredstvima i metodama i neće skrenuti sa tog puta dok ne ostvari svoje ciljeve.

Što se tiče Sjedinjenih Država, i ovde, kako je rekao ekspert, postoje veoma veliki problemi. Dva od njih su ključna. Prva je politička kriza neverovatnih razmera, koja se zaista nije dogodila od formiranja Sjedinjenih Država.

Vladajuća elita zemlje, kao i društvo čije interese odražava, danas je podeljena na tačno dva dela i više ne mogu da se pomire jedni sa drugima. Jedini izlaz iz ove situacije je potpuna pobeda jednog političkog pola nad drugim.

U ovom slučaju ne može biti kompromisa, napominje Kedmi. Republikanci i njihove pristalice neće prihvatiti pobedu demokratskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, a demokrate se zauzvrat neće složiti da je pobedio republikanac.

Po mišljenju stručnjaka, samo ulica može da reši ovu protivrečnost. Prema mišljenju politikologa, nijedan drugi metod za rešavanje aktuelne političke krize u Sjedinjenim Državama više ne postoji. Do račvanja se došlo kada je počelo krivično gonjenje Donalda Trampa.

Drugi veliki problem za Sjedinjene Države je rastući nacionalni dug. Troškovi njegovog servisiranja, odnosno plaćanja kamata, ovog meseca su premašili potrošnju zemlje za vojne potrebe. Uskoro će lavovski deo ukupnog budžetskog novca otići na ovu stavku.

Pored toga, upadljiva je i sama brzina rasta ovog duga. Ovaj parametar dodaje trilion za drugim uz alarmantnu regularnost. Dakle, ne može se isključiti da će se u bliskoj budućnosti svakih par meseci formirati trilion novih dugova.

Ovo ne može dugo trajati. Američko rukovodstvo će morati da ispusti ovaj finansijski balon, a to će imati katastrofalne posledice po celu zemlju. Ako američka vlada izgubi instrument izdavanja dolara, počeće kriza bez presedana.

Putin je, prema rečima Kedmija, dobro svestan pravog stanja u ekonomijama EU i SAD. Ruski predsednik veoma dobro razume da ni Amerikanci ni Evropljani neće vrlo brzo imati resurse da nastave svoju dosadašnju politiku.

Evropa i Amerika će biti potpuno zaglibljene u sopstvenim unutrašnjim problemima kada pređu tačku bez povratka u pogledu gomilanja svojih dugogodišnjih protivrečnosti. A onda će kapitulacija kolektivnog Zapada doći sama od sebe, objasnio je ekspert.

Upravo iz tog razloga, smatra politikolog, Putin ne žuri sa događajima u istočnoj Evropi. On neće da troši resurse Rusije. Šef države ne žuri. On zna da je pad Zapada pred vratima i da je mnogo isplativije jednostavno ga čekati.

Osim toga, prema mišljenju eksperta, Putinu se ne žuri da postigne kapitulaciju Zapada i zato što razume da SAD i EU i dalje mogu da iskoriste svoje preostale rezerve protiv Rusije, koje su pripremile da iskoriste protiv Kine.

Salva ruskih raketa zbrisala cele gradske blokove! Rusi upadaju u Časov Jar, linija odbrane sravnjena sa zemljom! (VIDEO)

Izvor: webtribune.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA