Najnovije

ČEKAJUĆI ZSO: Teror nad Srbima pred očima "uređenog moćnog Zapada"

Kosmet...

Na Domu kulture i u dečjem parku u Sušici kod Gračanice u nedelju su ispisani grafiti "Albanija", kao i natpisi koji vređaju Srbe. Slučaj je prijavljen policiji, a meštani sela u kome živi oko 500 Srba i upola manje Albanaca, kažu da ih je incident uznemirio. Dok se svakodnevno nižu incidenti na Kosovu i Metohiji, iz Prištine poruka da su spremni da rade na formiranju Zajednice srpskih opština.

U Zajednici srpskih opština za Beograd je rešenje brojnih problema Srba u južnoj pokrajini, a njeno formiranje značilo bi i napredak u dijalogu.

Posle brojnih poruka Prištine da Zajednica nije prioritet i istovremenih obećanja da će je formirati po svojim merilima, usledila je nova poruka vlade u Prištini - ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić navodi da je spreman da se uključi u izradu nacrta statuta. Reaguje direktor Kancelarije za KiM.

"Antisrpski ministar Nenad Rašić ne zastupa nikog drugog do svog gazdu Aljbina Kurtija i sve radi na štetu srspkog naroda na Kosovu i Metohiji i zato nema nikakve ni moralne ni intelektualne kapacitete da se uključi u pisanje Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština. Reč je o najobičnijem triku Kurtija koji je više puta decidno priznao da ne želi da formira ZSO i sada potura svog podobnog ministra Rašića da, tobože, piše nekakav Statut u ime srpske zajednice, samo da bi dodatno zamazao oči međunarodnoj zajednici, ali na njegove podvale niko ne naseda", tvrdi petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM podseća da je Nacrt Statuta ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom izradio upravljački tim, kao i da je od prošle godine na stolu evropski predlog koji je Beograd ocenio kao dobru osnovu za razgovore. Da vlasti u Prištini neće dati takvu autonomiju srpskoj zajednici, uvereni su oni koji na Kosovu i Metohiji žive.

"Srbi na Kosovu ne bi dobili nikakav oblik autonomije ako bi ZSO bila formirana po željama i spremnosti kosovskih političkih elita, albanskih kosovskih političkih elita, bila bi nevladina organizacija, jedna ljuštua bez sadržaja, u kojoj bi Srbi deklarativno imali izvestan oblik autonomije, ali suštinski oni ne bi imali autonomiju i ne bi mogli da odlučuju o životno važnim pitanjima“, smatra istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžuć.

Odluku o formiranju Zejdnice izvesno neće doneti vlada sa Aljbinom Kurtijem na čelu, ocenjuje docent Fakulteta političkih nauka.

"Nastavlja se trend sistemske diskriminacije, očigledno se sa ovim malim incidentima se sprema mnogo veća priča, a to je obračun sa obrazovnim i zdravstvenim institucijama koje funkcionišu po srpskom sistemu, jer je ideja da se zapravo uništi bilo kakav element države Srbije na Kosovu, a to se čini kroz direktnu konforontaciju i ugrožavanje normalnosti života za preostalu srpsku zajednicu", kaže docent na FPN-u Stefan Surlić.

Zajednica srpskih opština na čije se formiranje čeka duže od 11 godina, Srbima na Kosovu i Metohiji garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA