Najnovije

TORNADO POGODIO PRAVOSLAVNI MANASTIR Iza sebe ostavio pustoš, oglasio se vladika

Žestok tornado pogodio je u utorak pravoslavni manastir u Gruziji i iza sebe ostavio pustoš, javlja Primetime.ge

Na udaru se našao manastir Alaverdi iz 6. veka.

"Stanje je vanredno, nijedan krov nije sačuvan. Stručnjaci moraju da pregledaju, udar tornada je bio veoma jak i zato moramo proveriti da li postoje nevidljive pukotine. Ista situacija je i sa zvonikom, koji je već zahtevao ojačanje i restauraciju, a danas je još važnije utvrditi kakav je udar primio. Sve je praktično poljuljano, neverovatno je kakva sila je to uzdrmala, ogromni kamenovi sa vrha su razbacani kao listovi papira", izjavio je episkop eparhije Alaverdi, vladika David.

Zamenik ministra infrastrukture i regionalnog razvoja, Ilija Begijašvili, objasnio je da stručnjaci moraju da utvrde razmere štete na manastiru, nakon čega će država odlučiti koje mere će preduzeti u procesu obnove Alaverdija.

ქალიშხალი ალავერდში. ამოტრიალდა მანქანა, წაიქცა ხეივანი, ამოთხარა ზეთის ხილის ხეები, დაზიანდა გუმბათი და ჩამოვარდა ჯვარი.

Posted by Levan Iashvili on Tuesday, June 25, 2024

"Potrebno je detaljno proučavanje manastira, još ne znamo s čime se suočavamo. Alaverdi je spomenik kulturne baštine, ima svoju specifičnost i stručnjaci moraju dati zaključak", izjavio je Begijašvili.

Još nije odlučeno da li će privremeno biti prekinut proces bogosluženja u Alaverdiju, pošto bratija manastira čeka odluke stručnjaka.

Usled nepogode, limeni pokrivač kupole je odnesen, krst je pao, oštećen je krov zvonika, prozori crkve su polomljeni, balkon palate je urušen, oštećena je okolna infrastruktura i obližnja laka vozila.

Manastir Alaverdi je osnovao jedan od asirskih otaca, Josif Alaverdijski, u 6. veku. Od 11. veka, Alaverdi je bio episkopski centar i rezidencija sveštenstva.

VELIKA GREŠKA ZAPADA Misle da Moskva neće odgovoriti

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA