Najnovije

STRAH NA KOSOVU OD EVROPSKIH IZBORA: Šta ako pobede desničari?

Novi šef evropske diplomatije obavezno da bude iz zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo, predlaže stručnjak za spoljnu politiku EU.

Radikalna desnica u Evropskoj uniji ugrožava "evropski san" Prištine, objavio je danas "Albenijan post", najavljujući izbore za Evropski parlament koji će biti održani tokom vikenda.

Kako prenosi ovaj sajt, pojačan osećaj neizvesnosti oseća se na Kosovu i Metohiji zbog toga što bi budući poslanici u Evropskom parlamentu mogli da budu neprijateljski nastrojeni prema evropskoj perspektivi te lažne države.

"Veoma je verovatno da će Kosovo imati manje prijatelja u EP, jer se očekuje da će glasači izabrati rekordan broj poslanika krajnje desnice", ocenjuje Tobi Vogel, stručnjak za spoljnu politiku EU iz Saveta za politiku demokratizacije dodajući da će efekat tih poslaniku biti zanemarljiv po spoljnu politiku Unije.

Ipak, napominje da Evropska komisija ne može da bude izabrana bez odluke Evropskog parlamenta, te u tome vidi moguć uticaj novog sastava poslanika.

"Uloga EP u spoljnoj politici i procesu proširenja nije mnogo istaknuta, ali ima ulogu u obezbeđivanju nadzora i odgovornosti. Kao što smo videli u dijalogu Beograda i Prištine, ta uloga je još uvek slaba i nedovoljno razvijena. Dakle, u praksi će efekti na opštu politiku EU prema Kosovu verovatno biti zanemarljivi", kaže Vogel.

Preporučuje da bi evroposlanici trebalo da obezbede da za šefa spoljne politike ne imenuje država koja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, već da visoki predstavnik EU dolazi iz države koja ga je priznala, te da se na sednici prilikom izbora u Evropskom parlamentu obaveže da će podržati tzv. Kosovo na putu ka EU.

NAPAD NA MOSKVU I KREMLJ AMERIČKIM ORUŽJEM? Rastu tenzije, Bajden morao hitno da reaguje i objasni svoje korake!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA