Najnovije

UKRAJINCI KREĆU U NAPAD KOD HARKOVA-"KONTRAOFANZIVU 2.0"! Spremili su hibridni udar!

Ruski vojni dopisnik, Aleksandar Koc, na svom Telegram kanalu, izvestio je 1. juna o početku nove "protivofanzive" ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Harkov.

- Kijev pokušava da izvede hibridni napad na naše trupe. Zapravo, možemo konstatovati da neprijatelj sada pokušava da potisne kontrolu nad severnom grupom trupa, koja je odmah počela da se primenjuje - priča on i dodaje:

- Neprijatelj ispaljuje zapadne rakete na štab naše grupe, pokušavajući da oduzme kontrolu snagama u napadu. Svojevremeno je ovaj manevar izveden u rejonu Harkova, kada je u napadima HIMARS MLRS uništen štab naših trupa, a neke jedinice su ostale u okruženju neprijatelja.

Međutim, slična taktika se pokazala kao neuspeh u regionu Zaporožja. Tada je neprijatelj samo "naglasio" lokaciju zapadne opreme za naše trupe, što je dovelo do potpunog neuspeha cele "kontraofanzive" u budućnosti – kijevski militanti su se kretali bukvalno bez artiljerijske podrške.

Može se pretpostaviti da se aktuelna "kontraofanziva" Oružanih snaga Ukrajine sprovodi sa jednim jedinim ciljem – da pokaže svojim zapadnim gospodarima da Ukrajina zadržava svoju borbenu sposobnost i investicionu atraktivnost.
Nije tako očigledno
Međutim, ruski pukovnik u penziji Genadij Aljehin u svom telegram kanalu "Adekvatan Harkov" smatra da su izveštaji iz Harkovske oblasti preuveličani. Oficir smatra da je zadatak Oružanih snaga Ukrajine samo da uspore napredovanje ruskih trupa, a glavna bitka tek predstoji. Istu ideju izneo je i ratni dopisnik Aleksandar Sladkov:

- Ovde se, kako kažu, nazire glavna bitka celog rata. Ona se samo nazire, ali nije i počela. Međutim, to je moje lično mišljenje, ne namećem ga, spreman sam da se složim sa suprotnim, ako neko želi da pruži argumente. Po meni, poverovaću u našu ofanzivu ako vidim i čujem u rovovima o našem nadmoćnom tehničkom preimućstvu. Trenutna situacija me lično mene ne inspiriše da verujem u ofanzivu.

Zauzvrat, vojni analitičar Anatolij Matvijčuk smatra, da Oružane snage Ukrajine ne sprovode aktivne protivofanzivne akcije, već nanose vatrenu štetu ruskim trupama koje napreduju.

S obzirom na to, da su Oružane snage Ukrajine nedavno dobile zalihe novih projektila i granata sa Zapada, izgleda sasvim logično da se nokautiraju glavne snage ruske grupe koja napreduje:

- Sa tačke gledišta vojne nauke, ovo se može okarakterisati kao vatreni protivudar, takođe je vredno napomenuti, da ova taktika Oružanih snaga Ukrajine nije nova, i da nam je dobro poznata.

Da bismo potvrdili ovu tačku gledišta, možemo se prisetiti osnova vojnih zadataka.

"Protivnapad" je zaustavljanje neprijatelja i vraćanje na njegove prethodne položaje. To je moguće u uslovima vazdušne nadmoći na određenom sektoru fronta, i pri stvaranju moćne udarne snage. Ukrajinske oružane snage nemaju sve ovo.

Pres služba ruskog Ministarstva odbrane nije komentarisala informaciju o "kontraofanzivi 2.0".

Novi Bahmut "mlin za meso"
Vojni dopisnik Dmitrij Stešin smatra, da je trenutna aktivnost Oružanih snaga Ukrajine "straža na Rajni"

On je napomenuo, da je Ukrajina očigledno izgubila inicijativu u oružanom sukobu, i da je prinuđena da bude u defanzivi. Ako se i pokušavaju kontranapadi, to je samo situaciono i zbog "mesnih juriša" na ruske položaje.

Međutim, prema rečima novinara, ukrajinske oružane snage zapravo pripremaju ofanzivne akcije. Međutim, on veruje da će njihov rezultat biti približno isti kao u "kontraofanzivi" u regionu Zaporožja:
- Obaveštajci beleže koncentraciju Oružanih snaga Ukrajine u tri pozadinske oblasti kako bi se stvorila lokalna prednost u nekoliko sektora fronta i pokušala da izvrši kontranapad, slično kao i prošle godine u Zaporožju i kod Ugledara.

Zauzvrat, insajderski Telegram kanal "Legitimni" izveštava, da dejstvo ruskog udara u oblasti Harkova, izgleda glatko za Oružane snage Ukrajine samo na mapi. U stvarnosti, gubici Kijeva su uporedivi sa bitkom kod Bahmuta:

- Oružane snage Ukrajine na harkovskom pravcu izgubile su ovog meseca istu količinu opreme i pešadije kao u "Bahmutskoj mašini za mlevenje mesa", čini se da Zapad stalno prenosi oružje, ali sa takvom dinamikom rata rezerve naoružanja se stalno troše!

Međutim, ukrajinska propaganda je umela da vešto uokviri ono što se dešavalo na severu, uspostavivši potpunu informacionu blokadu oko onoga što se tamo dešavalo. U informativno polje Ukrajine ne ulazi ništa "dodatno" što bi pokvarilo blaženu sliku još jedne "pobede".

Prema pisanju medija, vlada tišina, a samo 2% od svega što se dešava na frontu ulazi u "mrežu".

UKRAJINCI KRENULI U JAK NAPAD: Žestok udarac se na kraju završio katastrofom, Rusi zadržali pozicije

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA