Najnovije

Nećemo učestvovati u ratnim avanturama: Fico o dozvoli Kijevu da gađa Rusiju zapadnim oružjem

To što je niz država dozvolio Kijevu da njihovim oružjem gađaju Rusiju govori o njihovoj želji da dođe do eskalacije sukoba, Slovačka neće biti uvučena u ratne avanture, poručio je slovački premijer Robert Fico koji se oporavlja od nedavnog atentata na njega.

„Saglasnost zapadnih zemalja da Ukrajina može da koristi zapadno oružje za napade na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir već eskalaciju napetosti sa Rusijom, do toga će sigurno doći. Kao premijer Slovačke neću uvlačiti zemlju ni u kakve vojne avanture“, napisao je Fico na društvenim mrežama.

U zemljama EU u toku su izbori za Evropski parlament, a s tim u vezi Fico je napisao da je glasao i da je potrebno da izabrati poslanike koji će podržavati mirovne inicijative a ne nastavak rata.

Podsetimo, 15. maja na Fica je 71-godišnji pisac Juraj Cintula izvršio atentat, a napad je pripisao mržnji opozicije.
Slovački premijer je rekao da protiv Cintule, koga je opisao kao glasnika zla i političke mržnje, neće preduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu.

I mađarski premijer je izneo sličan stav u vezi sa odlukom zemalja da dozvole Kijevu da koristi zapadno oružje za napade na Rusiju.

On je rekao da generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naredne nedelje dolazi u posetu Mađarskoj i da će se tada razgovarati o neučešću Budimpešte u aktivnostima Alijanse protiv drugih zemalja.

„Sledeće nedelje, posle izbora za EP, dolazi nam generalni sekretar NATO i mi ćemo razgovarati i o tome. Potom, 1. jula sledi samit NATO u Vašingtonu. Moramo da se borimo za to da Mađarska može, kao što i želi, da ostane po strani svih aktivnosti koje žele da sprovode van njenih granica a protiv drugih država“, rekao je Orban.

Poklon, poklon, protiv SNS, zalupio vrata: Šta piše u spiskovima koje su naprednjaci imali pred izbore

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA