Najnovije

MOSKVA UPOZORAVA: NATO prodire na Južni Kavkaz

Rusija brine zbog širenja misije EU u Jermeniji, naročito jer u njoj učestvuju i predstavnici Kanade.

Rusija je zabrinuta zbog širenja aktivnosti misije EU u Jermeniji, a to što u njoj učestvuju predstavnici Kanade, ukazuje na postepeni prodor NATO-a na Južni Kavkaz, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

Galuzin je u intervjuu za Sputnjik naveo da je Moskva je zabrinuta i zbog činjenice da bi, uz odobrenje Jerevana, misija EU mogla da postane stalna.

"Brine nas što se, uz odobrenje Jerevana, misija ne samo širi, već preti da se iz privremene pretvori u stalnu. Osim toga, kao što znate, u aprilu ove godine u sklopu misije su se pojavili kanadski predstavnici, što defakto znači postepeni prodor NATO-a na Južni Kavkaz", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruska strana stalno pokreće temu misije EU u kontaktima sa Jerevanom i drugim regionalnim partnerima. Jer, zapadne zemlje bi u Jermeniji mogle i da prikupljaju obaveštajne podatke o ruskim objektima, kao i o susednim državama.

"Oni šalju svoje izveštaje direktno u Brisel i ne dele ih čak ni sa jermenskom stranom. Postoje razlozi da se veruje da zapadnjaci prikupljaju obaveštajne podatke o ruskim objektima, kao i svim susednim državama Jermenije", zaključio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Moskva ne vidi nikakve opipljive rezultate rada posmatrača EU, a njihovo prisustvo nije sprečilo periodična zaoštravanja na jermensko-azerbejdžanskoj granici, dodao je Galuzin.

"I dalje smo ubeđeni da se održiv mir na Južnom Kavkazu može postići samo na osnovu sveobuhvatne primene trilateralnih sporazuma između lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije", dodao je on.

Zadatak EU je, prema njegovim rečima, očigledan i predstavlja pokušaj da se učvrsti u regionu na uštrb interesa tradicionalnih partnera i suseda južnokavkaskih država – Rusije, Irana, Turske.

Jermenski parlament je u martu ratifikovao sporazum sa Evropskom unijom potpisan u novembru 2023. godine o statusu misije EU na granici sa Azerbejdžanom, koji posmatračima pruža imunitet i beneficije. U skladu sa sporazumom, članovi misije ne mogu biti uhapšeni ni krivično gonjeni unutar zemlje domaćina.

DODIK: Institucije u koje se bošnjački političari zaklinju uvredile bošnjački narod

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA