Najnovije

NOVA LICA NA POTERNICI: Moskva izdala nalog za hapšenje ukrajinskih zvaničnika

Spisak lica koje treba uhapsiti dopunjen je imenom aktuelnog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i bivšim predsednikom Službe bezbednosti Ukrajine.

Moskovski sud izdao je nalog za hapšenje bivšeg predsednika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Valentina Naljivajčenka i aktuelnog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Litvinjenka, prenosi TASS.

Ova lica traže se zbog ratnih zločina, a odluka o hapšenju stupa na snagu od trenutka njihove ekstradicije ili privođenja na teritoriji Rusije.

Prema pisanju ruskih medija, Istražni komitet Rusije je ranije pokrenuo krivični postupak protiv Naljivajčenka zbog potpirivanja mržnje prema ruskim vojnicima, što je učinjeno javno, na jednoj od ukrajinskih televizija. Bivši predsednik SBU je tom prilikom pretio ruskim vojnicima, koji se bore u zoni SVO, što je Moskva ocenila kao neprijateljsku izjavu usmerenu protiv ruske vojske i interesa Ruske Federacije.

Naljivajčenko je vršio dužnost predsednika Službe bezbednosti Ukrajine u periodu od 2006. do 2010. godine, i ponovo tokom 2014. i 2015. godine. 

Litvinjenko je od marta ove godine sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine, kada je na toj funkciji zamenio Alekseja Danilova. Jedno vreme takođe je bio na čelu SBU.

BOCAN HERČENKO:Prištinske vlasti veličaju nacističke kolaboracioniste

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA