Najnovije

ŠIPTARI UVEĆAVAJU "VOJSKU": Protivpravna banda pod sponzorstvom NATO članica

Kosovsko tzv. ministarstvo odbrane raspisaće u septembru konkurs za prijem još 300 vojnika koji će obuku početi već u novembru, najavio je ministar odbrane ove lažne države Ejup Maćedonci. U objavi na Fejsbuku Maćedonci je istakao da je "vojska Kosova prioritet kosovske vlade", kao i da su u okviru ovog mandata do sada regrutovali 1.931 vojnika i kadeta i da je 40 kadeta u procesu regrutacije. Dodao je i da kosovske vlasti neće na ovome stati.
Šiptarska vojska na srpskom Kosovu

Šiptarska vojska na srpskom Kosovu

"Obećali smo da ćemo povećati odbrambene kapacitete u tom pravcu, osim što smo skoro udvostručili ukupan broj vojnika, uložili smo da vojska Kosova u svom vojnom arsenalu ima najsavremenije sisteme naoružanja", rekao je Maćedonci, prenosi danas portal "Kossev".

Ranije, početkom 2024. godine, Maćedonci je rekao da je tokom 2023. budžet tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga povećan za 100 posto, sa 102 na 204 miliona evra, kao da je od toga 115 miliona potrošeno za nabavku sistema naoružanja. Po jednoj od izjava Maćedoncija, vojska Kosova, koja po međunarodnom pravu i potpisanim sporazumima, po rezoluciji 1244 ne bi mogla ni da postoji, do 2025. imaće tri pešadijska puka.

Uz Nemačku, oružane snage SAD, Velike Britanije, Turske i Albanije najaktivnije su u opremanju KBS-a naoružanjem i vojnom opremom.

Kongres SAD odobrio je isporuku tzv. Kosovu 246 raketa i 20 lansirnih sistema "džavelin", oficiri KBS-a školuju se u Velikoj Britaniji, sa oružanim snagama Albanije uvežbavaju borbena dejstva. Američki specijalci obučavaju pripadnike KBS-a na Kosovu.

Sredinom aprila ove godine na svečanosti u kasarni u Prištini koja nosi ime albanskog teroriste Adema Jašarija, u prisustvu ambasadora Nemačke Jorna Rodea, ministra odbrane tzv. Kosova Ejupa Maćedoncija i komandanta KBS-a generala Baškima Jašarija, tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama uručen je kontingent vojnih vozila, donacija Vlade Nemačke.  

Mesec dana ranije, tzv. Kosovske bezbednosne snage preuzele su 15 kamiona MAN, od kojih je 10 plaćeno iz kosovskog budžeta, a pet je nemačka donacija.

Krajem septembra 2018. godine nemački kontingent Kfora donirao je KBS-u 44 džipa "Mercedes"  uz obrazloženje da će ta vozila unaprediti rad KBS-a kao i da je vreme da "KBS postane glavna garancija sigurnosti na Kosovu".  

Donaciju vrednu 1,6 miliona evra "kosovskoj vojsci" uručili su direktor Savetodavnog tima NATO general Uve Beker i komandant nemačkog kontingenta KFOR-a Erik Oferman. General Beker tada je izjavio da je vreme da "odbrambene dužnosti budu prenete na kosovske vlasti". 

Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je na KiM otvorio Centar za obuku za sajber odbranu a svečanosti su prisustvovali šef NATO tima za vezu i obuku na KiM general Ralf Peter Hamerštajn i ambasador Velike Britanije DŽonatan Hargrevs, a otvaranje su podržali SAD, Velika Britanija i jedna NVO iz Ženeve.

Sjedinjene Države "Kosovu" su isporučile i 51 "hamer" vozilo koje je Priština kupila, pored još 150 tih vozila koje su SAD donirale KBS-u. Prištini je iz SAD isporučeno i 55 borbenih oklopnih vozila M1117.

Turska je samoproglašenom Kosovu isporučila bespilotne letelice "bajraktar", protivoklopni sisteme OMTAS  a u toj zemlji nedavno su se obučavale posluge minobacača iz KBS-a. Tzv. Kosovo je od Turske dobilo kao donaciju i tri oklopna izviđačka vozila "kobra" a još šest ovih vozila je kupilo.

Pogledajte OVDE akciju ruskih helikoptera u Kurskoj oblasti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA