Najnovije

Huti uništili tanker koji je plovio ka Izraelu (VIDEO)

Huti (Ansar Alah) u Jemenu objavili su 23. avgusta video snimak koji dokumentuje napad na naftni tanker Sounion pod grčkom zastavom u Crvenom moru.

Plovilo je napadnuto 21. avgusta jer su njegovi vlasnici prekršili blokadu Huta prema Izraelu i nastavili da isporučuju robu u zemlju.

Prema podacima Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva, odreda Kraljevske mornarice, Sunion je četiri puta gađan tokom napada. Prvi ljudi na malim čamcima otvorili su vatru iz malokalibarskog oružja nekih 90 nautičkih milja zapadno od jemenskog lučkog grada al-Hodejde, koji drže Huti. Tri projektila su kasnije pogodila brod, izazvala požar i primorala posadu da se evakuiše. Međutim, nema izveštaja o žrtvama.

Na snimku koje su objavili Huti vidi se kako tri velike vatrene lopte izbijaju iz rezervoara za naftu na brodu, šaljući gust stub tamnog dima u vazduh.

Napušteni Sunion je, kako se izveštava, još uvek u plamenu i rizikuje da će potonuti. Ako se to dogodi, to će biti treće plovilo koje su Huti potopili otkako je grupa počela da pokreće napade kao odgovor na izraelski rat na palestinsku enklavu u Pojasu Gaze prošlog oktobra.

Tokom poslednjih deset meseci, Huti su gađali desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru.

Pored toga, protivvazdušna odbrana grupe oborila je najmanje sedam borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

Tokom istog perioda, grupa je takođe lansirala iz Jemena više od 220 balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova samoubica na Izrael, uglavnom prema lučkom gradu Eilatu na Crvenom moru na jugu, prema izraelskoj vojsci.

SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huta u Jemenu od januara. Izrael je takođe pokrenuo napad na luku Al Hodejda prošlog meseca nakon smrtonosnog napada dronom Huti na grad Tel Aviv. Međutim, grupa je i dalje neustrašiva, što je očigledno iu njihovim nedavnim napadima.

Kursk je grška, Ukrajinci platiti cenu koja će biti katastrofalna, Rusi će u potpunosti osloboditi Donbas

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA