Najnovije

NA DANAŠNJI DAN: Bivši šiptarski "premijer" o američkom kreiranju "nezavisnog Kosova"

Poseta delegacije američkih senatora i kongresmena 29. avgusta 1990. bila je ključna za američku podršku "Kosovu" u uklanjanju srpskog režima s Kosova, istakao je poslanik Demokratskog saveza "Kosova" i bivši premijer samoproglašene države Avdulah Hoti.
Amerika

Amerika

Prema njegovim rečima, potonji predsednik tzv. Kosova Ibrahim Rugova izneo je tada zahtev senatorima, jasan i nepromenjen – nezavisnost "Kosova" je jedino rešenje za mir na Balkanu, a potom odmah otputovao u SAD, u septembru, da "ponovi svoj stav koji podržava narod Kosova".

"Danas, posle 34 godine, mnogo jasnije razmišljamo o istorijskom značaju ove posete. Ceo narod Kosova ostaje duboko zahvalan ovoj delegaciji jer je otvorila vrata SAD i zapadnom svetu za podršku oslobođenja i nezavisnosti Kosova", napisao je Hoti na Fejsbuku.

Podsetio je da je u čast ovoj delegaciji, u kojoj su bili senator Bob Dol, DŽon V. Vorner iz Virdžinije, DŽejk Garn iz Jute, Don Nikls iz Oklahome, Alfons D'amato iz NJujorka, Stiv Sims iz Ajdaha i Koni Mek s Floride, i u znak sećanja na značaj ove posete, Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Republike Kosovo 29. avgusta 2020. postavilo spomen-ploču ispred hotela Grand.

Dodao je i da "srpska policija represivnim merama i suzavcem nije dozvolila okupljenim Albancima da pozdrave američku delegaciju".

"Naši napori za integrisanje Kosova u EU i NATO se nastavljaju. Naši napori da osnažimo demokratiju i ekonomski razvoj su stalni. Neka Bog blagoslovi prijateljstvo Republike Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama!", zaključio je Hoti.

Pročitajte OVDE o provokaciji spremljenoj Vučiću tokom Makronove posete

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA