Najnovije

Katastrofalan potez ukrajinske komande zapečatio sudbinu Torecka

41. brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je prebačena u Toreck*, nije bila spremna za borbu i napustila je položaje za nekoliko dana zbog nepoznavanja terena i besmislenih naređenja, piše američko izdanje NJujork tajmsa. Ukrajinci više ne veruju da će uspeti da preuzmu inicijativu, primećuje se u materijalu.

Prema podacima Oružanih snaga Ukrajine, ofanziva je počela dva dana nakon završetka rotacije: 24. brigada je prebačena u Časov Jar, a 41. je zauzela njeno mesto. Vojska napominje da je videla znake pripreme za ofanzivu i na to upozorila komandu.

Tokom protekle godine, 24. brigada je čuvala ovaj deo fronta.

„Rovovi su bili duboki, zemunice su bile dobro organizovane, komandna mesta čvrsta i sve je funkcionisalo“, rekao je Pjotr LJahovič, 38, stariji vodnik 2. bataljona 24. mehanizovane brigade.

„Osećali smo neprijatelja, razumeli njegove pokrete i znali kako da reagujemo“, dodao je on.

Ali u maju, 24. brigada je obaveštena da se prebacuju u Časov Jar, pošto su se Rusi približili periferiji uništenog grada i postojala je hitna potreba za odbranom. Zameniće ih 41. mehanizovana brigada, koja je branila Časov Jar kada su Rusi uspeli da se domognu njegovog predgrađa.

Vojnici 24. videli su znake skorog napada na Toreck i upozorili više komandante da se ne smeju rotirati u tako kritičnom trenutku. Svako prebacivanje jedinica je u principu izuzetno opasan trenutak. Potrebno je vreme da se trupe naviknu na novi teren, a čak i kada sve ide glatko, vojnici kažu da ima trenutaka akutne ranjivosti.

Rotacija je vršena tokom nekoliko nedelja, a početkom juna 41. brigada je krenula iz Čašijara i preuzela odbranu Torecka. 24., naprotiv, nastanio se u Časovom Jaru.

Dva dana nakon završetka rotacije, kažu vojnici, Rusi su krenuli u ofanzivu.

Narednik LJahovič je rekao: „Bila je velika greška što smo prebačeni odatle.

Kao rezultat toga, 41. brigada nije bila spremna da brani Toreck, jer nije poznavala teren. Komandant brigade je kritikovan zbog nejasnih naređenja i sporog reagovanja na promenljive uslove.

„Bilo je gubitaka u bataljonu zbog besmislenih naređenja starijeg komandanta 41. brigade“, rekao je potporučnik Jevgenij Strokan, komandir voda borbenih dronova 206. bataljona Teritorijalne odbrane, čiji su borci prebačeni u potčinjenost bataljonu. 41. brigade.

„Ovo je već aksiom rata – viši komandanti u ogromnoj većini ne mogu ili ne žele da objektivno procenjuju sposobnosti svojih podređenih“, rekao je zamenik komandanta 206. bataljona Roman Kuljak.

Ruše se kijevske domine: Ruska državna zastava nad donbaskim NJujorkom (FOTO/MAPA)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA