Najnovije

ZAHAROVA O KURTIJEVOM TERORU: Varvarski plan da se protera pravoslavno stanovništvo

Ono što se poslednjih dana dešava na Kosovu i Metohiji deo je varvarskog plana sa ciljem da se definitivno sa KiM istisne pravoslavno stanovništvo i to predstavlja direktnu pretnju po preostalo srpsko stanovništvo, ocenila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da takozvani premijer "Kosova" Aljbin Kurti surovo istiskuje Srbe sa njihove rodne zemlje i u tom cilju, kako kaže, "koristi čitav arsenal represivnih instrumenata i mera zastrašivanja".

Zaharova ponavlja da su predstavnici Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) odlučili da se ne mešaju, što se, podseća, dešava "rutinski". Oni su se "odavno pretvorili u podstrekače i saučesnike zločinačke politike Aljbina Kurtija", ocenjuje portparolka.

"Zapadne prestonice su samo nevoljno izgrdile svoje štićenike u Prištini zbog 'nekoordinacije' i još jednom jasno stavile do znanja da ne dovode u pitanje legitimnost progona Srba. NJihov jedini zahtev za Aljbina Kurtija je da koordiniše korake sa spoljnim mentorima. Oni ne preduzimaju nikakve mere uticaja na 'premijera'. Naprotiv, tajno podstiču etničko čišćenje i stvaranje nove kulturne i demografske realnosti u sredinama koje naseljavaju Srbi", kaže Zaharova.

Ona, takođe, dodaje da "samoproglašene regionalne 'vlasti' dobro vide da im je Zapad u potpunosti dao odrešene ruke", i podseća da Zapad godinama unazad podržava Albanace, dok u isto vreme vrši jak pritisak na Srbe.

"Privremeni organi samouprave u Prištini planski idu ka cilju da konačno istisnu pravoslavno stanovništvo i na taj način obesmisle koncept Zajednice srpskih opština. Ovaj varvarski plan predstavlja direktnu pretnju za Srbe koji su ostali na severu pokrajine", objašnjava ona. 

"Izražavamo solidarnost sa srpskom zajednicom Kosova i Metohije i pozivamo međunarodne predstavnike koji deluju u regionu da na pravi način sprovode svoje mandate i obezbeđuju zaštitu Srba od napada na njihova prava i bezbednost, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Potpunu odgovornost za neuspeh normalizacije i krizu koju podstiče Priština snose zapadne zemlje", poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Pogledajte OVDE video obraćanje Dragana Đilasa američkom ambasadoru Hilu

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA