Najnovije

PRIŠTINA ODBILA TRILATERALU U BRISELU: Bisljimi neće da razgovara s Beogradom o ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da danas u Briselu nije došlo do trojnog sastanka s Prištinom, jer je to odbio njihov pregovarač Besnik Bisljimi, dok je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje primene sporazuma i predstavila mere za zaštitu srpskog naroda.

"Do trojnog direktnog susreta s prištinskom stranom nije došlo zato što je gospodin Bisljimi odbio da se sretne s predstavnicima Beograda, jer smo mi insistirali na temama kao što su ZSO, usluge i pitanje implementacije odnosno primene sporazuma", rekao je Petković novinarima.

Petković je posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru dijaloga Beograda s Prištinom rekao da se razgovaralo o punoj implementaciji svih prethodno postignutih i dogovorenih sporazuma, kao i sveobuhvatnim merama koje je predstavio Aleksandar Vučić za zaštitu srpskog naroda na KiM i oživljavanje procesa dijaloga.

Naveo je da je srpska strana u Briselu razgovarala i o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima.

"Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda sam predstavio mere Vlade Republike Srbije o kojima je predsednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije", rekao je Petković.

On je posle sastanaka rekao novinarima da je razgovarano o merama koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga koji je preko potreban.
"Pošto smo uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Petković je najavio i da će u Briselu razgovarati s delegacijom NATO-a o pitanju otvaranja mosta na Ibru, i koje bi, pored pravnih, imalo i bezbednosne posledice.

"Pre svega da ukažemo na sve opasnosti do kojih bi došlo ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranje mosta. Važno je što oni to razumeju, i sami su nam rekli da to pitanje nije vremenski ograničeno i da treba da ostane deo dijaloga", rekao je Petković.

Zelenskog savetovali da ne napada Kursku oblast: Nije ih poslušao

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA