Najnovije

Bivši analitičar CIA: Američko targetiranje ruskih medija naglašava licemerje globalnog hegemona

Bivši analitičar CIA i ekspert za borbu protiv terorizma Stejt departmenta Lari DŽonson kritikovao je u izjavi za Sputnjik progon novinara i političkih analitičara koji su povezani sa ruskim medijima rekavši da američko targetiranje ruskih medija naglašava licemerje globalnog hegemona.

On je to rekao povodom novih američkih sankcija protiv medijske grupe Rusija sevodnja, čiji je deo i Sputnjik.

„Poslednji trik koji je izvelo Bajdenovo ministarstvo pravde da proglasi sve ove sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u politički sistem SAD je nivo licemerja koji je zapanjujući po svojoj veličini i svojoj prljavštini“, rekao je analitičar.

„Da budemo jasni oko jedne stvari: jedina zemlja na svetu koja se više meša u unutrašnje političke poslove svake druge zemlje su Sjedinjene Države.“

SAD često finansiraju prozapadne medije i aktivizam u stranim zemljama koji ciljaju na promenu režima kako bi utrle put pro-američkoj vladi da dođe na vlast.

„Ove godine [SAD] su izdvojile skoro 4 milijarde dolara za uticaj ili mešanje u politička pitanja drugih zemalja“, nastavio je on.

„Od toga 315 miliona dolara ide Nacionalnoj zadužbini za demokratiju. 300 miliona dolara je ono što oni nazivaju kontraruskim uticajem. I još 2,9 milijardi dolara je za programe „demokratije“. I ova sredstva su u suštini korišćena za vođenje propagande, za plaćanje ljudi, za organizovanje „demokratskih“ programa na mestima kao što je Gruzija.”

SAD su se mešale u zemlje kao što su Gruzija, Brazil, Indonezija i Ukrajina, utirući put ukrajinskoj ekstremističkoj antiruskoj vladi kroz podršku državnom udaru na Evromajdanu 2014.

„Sjedinjene Države su te koje se mešaju“, naglasio je DŽonson.
SAD će pokušati da napadne bilo koju vrstu alternativnog glasa u medijima

„Kako bi medijska mreža kojoj nije dozvoljeno da se emituje i koja je isključena sa društvenih mreža u Sjedinjenim Državama mogla da izvrši uticaj (na izbore)?“, pita DŽonson.

On je istakao da je nedavni progon ličnosti povezanih sa RT i Sputnjikom samo još jedan pokušaj da se pokrene „Rusijagejt“, sa ciljem da se diskredituju alternativni mediji koji kritikuju spoljnu politiku SAD.

„Izborno mešanje“ se i dalje dešava, tvrdi DŽonson, ali nisu Rusi ti već američka vlada koja pokušava da utiče i kontroliše narativ u svoju korist.

„S obzirom na čitavu lažnu tvrdnju da se Rusija mešala u izbore 2016, sada bez sumnje znamo da je to bila operacija demokrata koju su vodili Hilari Klinton i njen tim“, naglasio je analitičar.

„Sve što su nam rekli o Donaldu Trampu i Rusima bila je laž. Bio sam jedan od retkih koji su to napisali u to vreme. Pomisao da RT manipuliše i utiče na predsedničke izbore je presmešna“, nastavio je DŽonson, napominjući da je aplikacija ruskog televizijskog kanala zabranjena u mnogim prodavnicama aplikacija na Zapadu, dok je njen sadržaj uklonjen sa Jutjuba i drugih veb lokacija.

Sloboda govora za mene, ali ne i za tebe?

Američke sankcije protiv medijske grupe Rusija sevodnja, RIA Novosti, RT, Sputnjika i Raptlija komentarisao je i Mario Nafal, investitor i voditelj najveće emisije na mreži Iks.

„Dok mešanje u izbore nikada ne sme biti tolerisano od strane bilo koje zemlje, korišćenje tog pojma kao oružja za ućutkivanje suprotnih mišljenja podriva same principe slobode govora“, rekao je Nafal za Sputnjik.

Sreća pa je "premijer": Kurti nije umeo da uradi školski zadatak iz matematike

Izvor: SPutnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA