Najnovije

Na pomolu kraj rata u Jemenu? Saudijska koalicija nije mogla da slomi Hute

Delegacija Saudijske Arabije i Omana trebalo bi da se sastane sa rukovodstvom Huta iduće nedelje kako bi potpisali trajni prekid vatre koji bi okončao osmogodišnji rat u Jemenu.

Izvori su za Rojters rekli da bi sporazum mogao da bude objavljen do 20. aprila, uoči muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama koji označava kraj Ramazanskog posta.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih Nacija za Jemen Hans Grundberg boravio je ranije u glavnom gradu Omana Muskatu, gde se sastao sa visokim zvaničnicima Omana i Huta kako bi razgovarali o mirovnom procesu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom juče je ukinula pomorsku blokadu Jemena uvedenu 2015. godine, što je većini brodova omogućilo da pristaju direktno u Aden i druge južne luke bez zaustavljanja u DŽedi radi bezbednosnih provera.

Libanski list "Maiden" izvestio je da je Rijad danas pozvao lidere jemenske vlade, koju podržava Saudijska Arabija, kako bi ih obavestio o razgovorima sa Hutima. Izvori kažu da je saudijski ministar odbrane Kalid bin Salman predstavio "rešenje za izlazak iz rata u Jemenu".

Zapratite Jutjub kanal portala Pravda i pogledajte intervju sa Milanom Vidojevićem

Prema navodima pomenutog lista, saudijski plan predviđa produženje primirja za još jednu godinu, nakon čega slede koraci za ponovno otvaranje jemenskih luka. Očekuje se da će tada Rijad zvanično objaviti kraj rata i svoje intervencije u Jemenu.

Saudijska Arabija i UN će naknadno sponzorisati razgovore između Huta i rivalskih jemenskih frakcija, i tražiti dvogodišnji prelazni period za uspostavljanje nove vlade.

Diplomatski prodor nakon osam godina borbi omogućen je nakon što su Iran i Saudijska Arabija prošlog meseca potpisali sporazum o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, uz posredovanje Kine.

Prema procenama UN, sukob u Jemenu odneo je najmanje 377.000 života, 150.000 smrti uzrkovano je nasiljem, a ostatak glađu i bolešću. Četiri miliona ljudi je raseljeno.

Američki ekspert predviđa izuzetno negativan scenario za SAD

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube