Najnovije

RADIKALIZACIJA PALESTINACA U GAZI: Oni odatle nemaju gde

Izraelske operacije u Pojasu Gaze nastavljene su i nakon dogovora o privremenom prekidu vatre. Hamas je odgovorio raketiranjem izraelskih teritorija. Oslobađanje talaca i primirje odloženi su za 24. novembar, navode vladini zvaničnici, a prenosi "Bi-Bi-Si". Urednik OKO portala Momir Turudić kaže da će sporazum sigurno biti realizovan, kao i da je svaki dan primirja dragocen. Upozorava da je izvesna dalja radikalizacija Palestinaca koji i dalje ostanu u Gazi.

Palestina (Foto: Pixabay)

Oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika odloženo je za 24. novembar. Očekuje se da Hamas oslobodi 50 talaca, žena i dece, u zamenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je Vašington posredovao u postizanju dogovora, a da će Izrael "platiti manju cenu". 

Momir Turudić kaže da je, na neki način, Izrael platio manju cenu i podseća na razmenu iz 2011. godine, kada je hiljadu palestinskih zarobljenika razmenjeno za jednog zarobljenog izraelskog vojnika koji je pet godina bio u zatočeništvu.

"S obzirom na to, ovo jeste manja cena. Međutim, to što ističe Netanjahu ne znači da su poseredovali samo Amerikanci. Očigledno je da je preko Katara, uz učešće Egipta takođe, ova, na neki način, podzemna skrivena diplomatija, trajala jako dugo, još od početka sukoba", kaže Turudić.

Realizacija sporazuma

Ističe i da će prema svemu što je do sada rečeno, sporazum sigurno biti realizovan. 

Deo dogovora se odnosi i na slanje humanitarne pomoći za Gazu, a primirje će trajati deset dana. Netanjahu najavljuje da će se "operacije plana o uništenju Hamasa" potom nastaviti.

Turudić smatra da je, u trenutnoj situaciji, apsolutno svaki dan primirja dragocen za obe strane.

"Makar da se umiri krv koja ključa, i sa jedne i sa druge strane, od samog početka. Kao i zbog humanitarne pomoći i smanjivanja tenzija. Kada Netanjahu kaže da će Izrael ostvariti svoje ciljeve, ti ciljevi nisu jasno definisani. Jedan od osnovnih ciljeva koji su oni pomenuli jesu da se napadi od 7. oktobra više nikada ne dogode, a da Izrael nikada ne bude ugrožen. Međutim, izvesna je dalja radikalizacija onih koji ostanu u Gazi, oni odatle nemaju gde", kaže Turudić.

Navodi da ne treba zaboraviti na događaj iz 20. oktobra, kada je 86-godišnja žena, Izraelka, oslobođena iz zatočeništva u Gazi, a koja je prilikom razmene pružila ruku maskiranom i naoruženom borcu Hamasa koji ju je dopratio i rekla mu "šalom" (mir).

"Koliko god to zvučalo možda i idealistički, to će biti jedini način kad se sve ovo bude završilo da do nekog rešenja dođe. Neko će morati nekome da pruži ruku, čak i kad se bude desilo ovo što kaže Netanjahu, kada Izrael ostvari sve svoje ciljeve", ističe Turudić.

Katar – ključna uloga i pregovori koji traju od početka sukoba

Urednik OKO portala navodi da je do dogovora o primirju došlo u sedmoj nedelji rata zbog eskalacije koja je trajala u prethodnih, skoro, dva meseca, a koje je podrazumevala borbu do uništenja Izraela i Hamasa i raseljavanje Palestinaca.

"U takvim okolnostima je teško sklopiti bilo kakav dogovor. I iz onoga što se već vidi po izveštajima koji su objavljeni, pregovori su trajali praktično od samog početka, ali korak po korak, što je u ovakvoj situaciji jedino i moguće", kaže Turudić.

Naglašava i ključnu ulogu Katara u posredovanju. Kako kaže, Katar je imao ključnu ulogu i tokom pregovora Vašingtona i talibana, kao i da je tada sporazum realizovan jako dugo i polutajno sve do realizacije.

Hezbolah i Zapadna obala

Nastavlja se razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha.

Izveštaji ukazuju da je među četvoro ili petoro ubijenih i sin poslanika Hezbolaha u libanskom parlamentu.

Turudić kaže da se, dok traje primirje, neće desiti ništa drastično, ali da jug Libana, kao i Zapadana obala, ključaju i sve veći broj žrtava povećava i verovatnoću da sukob sklizne u nešto čega su se do sada uzdržavali i Hezbolah i Izrael.

"Moramo primetiti da je u moru pozitivnih reakcija svih svetskih i bliskoistočnih aktera jedino Jordan izrazio neku vrstu rezervi, upozorivši na situaciju na Zapadnoj obali. Jordan je na samoj granici i smatra da svaka dalja eskalacija i pokušaj provociranja Palestinaca da se isteraju sa Zapadne obale u Jordan znači obustavljanje mirovnog sporazuma", zaključuje urednik portala Oko Momir Turudić.

O stanju na ukrajinskom frontu pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube